Бившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря беше осъдена днес окончателно на шест години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Присъдата бе потвърдена от петчленен състав на Върховния конституционен съд.

Делото "Гала вечер на Буте" се отнася за злоупотреби при организирането на международна гала вечер на професионалния бокс с участието на популярния румънски боксьор Лучиан Буте през 2011 г., които според прокурорите са нанесли съществени щети на държавния бюджет.

Елена Удря, която беше министър в периода 2008-2012 г., е призната за виновна за три случая на вземане на подкуп и един случай на злоупотреба със служебно положение. Бившата министърка обаче е оправдана по обвинение в опит за отклоняване на еврофондове.

Според прокурорите тя е спонсорирала незаконно мач между Лучиан Буте и французина Жан-Пол Менди със средства на министерството, като е получила комисионна от 10 процента от всеки договор. Съдът разпореди също, че Удря трябва да плати близо 3 милиона евро за нанесените щети, посочва Асошиейтед прес.

44-годишната Удря, която беше един от най-влиятелните румънски политици през последното десетилетие, приближена на бившия президент Траян Бъсеску и самата тя кандидат на президентските избори през 2014 г., замина в началото на годината за Коста Рика, където според адвоката й е получила политическо убежище.

По същото дело бившият председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе осъден окончателно на пет години затвор по обвинения в съучастие във вземане на подкуп.

В първата си реакция след присъдата Удря написа във Фейсбук, че "все още има прокурори и съдии, които изпълняват заповедите и поръчките на генералите от Румънската разузнавателна служба".

По-рано адвокатът й поиска елиминиране на всички доказателства по делото, които са получени на основата на протоколи за сътрудничество между Националната дирекция за борба с корупцията и Румънската разузнавателна служба.

Спорните протоколи за сътрудничество бяха разссекретени неотдавна и предизвикаха опасения за намеса на тайната служба в дейността на правосъдието.

Адвокатът на Удря Воронел Радулеску заяви днес, че решението на съда ще бъде атакувано с всички позволени от закона средства.

От своя страна бившият президент Траян Бъсеску посъветва Удря да се защитава, тъй като според него има начини за преразглеждане на присъдата, предаде Аджерпрес.

На въпрос как е приел присъдата, Бъсеску заяви:

"С огромно съжаление, което изхожда от убеждението ми, че тази жена не е получила чанта с пари, нито е извършила злоупотреба със служебно положение, защото подписът й не стои на документ за покупка или нещо такова".

Според вестник "Адевърул", за да избегне решетките, Елена Удря трябва да остане в "изгнание" най-малко 11 години, когато изтича по давност присъдата. Изданието отбелязва, че Румъния няма двустранно споразумение за екстрадиция с Коста Рика, но и двете страни са подписали Конвенцията на ООН срещу корупцията, която би могла да замести двустранния договор в процедурата по екстрадиция.