Руският президент Владимир Путин нарочно се стреми да предизвика глад в Близкия изток и Африка, заяви Рюдигер фон Фрич, бивш германски посланик в Русия, цитиран от ДПА.

Целта на Кремъл е да дестабилизира Европа с масивна бежанска вълна, заяви Фон Фрич пред неделното издание на в. "Тагешпигел".

"Идеята на Путин е, че след срива на доставките на зърно, гладуващите хора ще избягат от тези региони и ще се опитат да достигнат Европа, като милионите сирийци, избягали от ужасите на войната", смята той. Според бившия посланик в Москва това е причината руските сили да пречат на украинския износ на зърно и обстрела на зърнени силози.

"С нов поток от бежанци, той иска да дестабилизира Европа и да засили политическия натиск западните страни да се откажат от твърдата си позиция срещу Русия", добавя Фон Фрич. Според него това е "новата хибридна война" на Путин.

Този нов начин за водене на военни действия включва невоенни средства като кибератаки и кампании за дезинформация, припомня ДПА. Украйна е един от най-големите световни производители на зърно, но износът през украинските пристанища спря поради войната.

Според германското правителство Русия пречи на Киев да изнесе 20 милиона тона зърни, предимно за Северна Африка и Азия. Голяма част от него е складирана в пристанищния град Одеса.

На този фон френският президент Еманюел Макрон поиска от страните членки на Световната здравна организация (СЗО) да подкрепят резолюция, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, и изрази отново "пълната солидарност на Франция и ЕС с Украйна", предаде Франс прес.

"Осъждаме най-категорично военната агресия, извършена от Русия, с виновното съучастие на Беларус", се казва във видеопослание на френския президент за откриването на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева тази седмица. Той подчерта опустошителните последствия от войната за здравеопазването, за хората, за институциите и за здравните работници, "които биват взети на прицел".

"Призовавам всички страни членки да подкрепят резолюцията, представена от Украйна", която вече беше подкрепена от водещите съюзници, включително САЩ и ЕС.

Очаква се текстът да бъде приет във вторник, но въпреки че осъжда Русия, той не призовава за изключването ѝ от организацията. Санкциите, позволени от правилника на СЗО, не са толкова тежки, отбеляза западен дипломат, цитиран от АФП. Много страни смятат здравното сътрудничество за отделна област, която трябва да остане такава.

Войната в Украйна и съпътстващите я глад и болести със сигурност ще бъдат част от дискусиите на 194-те страни членки на СЗО, обсъждащи реформа на световната здравна система, чиито слабости бяха изложени на показ от най-тежката пандемия за последните 100 години.

"Където иде войната, гладът и болестите скоро я следват", предупреди генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в реч, изпълнена с емоции и спомени за детството му по време на войната в Етиопия.

Макрон подчерта, че войната не трябва "да ни кара да забравяме множеството други спешни ситуации в останалата част на планетата", на първо място пандемията.

Практически сигурно е, че Тедрос Аданом Гебрейесус, който няма съперници за поста си, ще получи втори петгодишен мандат, въпреки някои гафове, допуснати по време на първия, отбелязва АФП.

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз ще отнеме "без съмнение 15 или 20 години", каза днес френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес.

Той подкрепи идеята на президента Еманюел Макрон междувременно бившата съветска република да се подготви за членство като част от "европейска политическа общност".

"Трябва да сме честни. . . Ако някой казва, че Украйна ще влезе в ЕС след 6 месеца, една или две години, той лъже. Това не е вярно. (Ще са необходими) без съмнение 15 или 20 години, това е много дълъг (период)", заяви френският делегиран министър по европейските въпроси по Радио Жи.

"Не искам да продаваме на украинците илюзии и лъжи", подчерта Клеман Бон. Той подкрепи предложената от Макрон "европейска политическа общност" - "политически проект, към който (украинците) може да се присъединят. . . докато чакат (за членство в ЕС)".

"Нямаме нужда от алтернативи на кандидатурата на Украйна за (влизане в Европейския съюз), нямаме нужда от такива компромиси", каза вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Клеман Бон заяви днес, че "разбира" Зеленски, тъй като перспективата за присъединяване към ЕС "мобилизира неговия народ". "Но отговарям: присъединяването към Европейския (съюз), нека бъдем честни, отнема време."

Целта за Франция "е да няма руска военна победа" и да "бъде освободена Украйна, каза още днес Бон в интервю за няколко френски медии. Той подчерта, че руският президент Владимир Путин е човекът, подпалил войната.

Украинците "не провокираха войната. Те се опитват да се освободят от една страна, която окупира суверенна държава" като Украйна, отчете френският делегиран министър по европейските въпроси. Клеман Бон подчерта, че оказването на помощ на Украйна "не е само морален дълг". Ако Европа не помага на Украйна, "Русия на Путин ще може да прави каквото си поиска. Това би било опасно за нашата сигурност", предупреди той.

"Когато сте слаби, не постигате мир", заключи Клеман Бон.