Бившият говорител на сирийска бунтовническа групировка е задържан във Франция по подозрение във военни престъпления, съобщиха две френски и една сирийска хуманитарни групи, цитиран ДПА и БТА.

Адвокатката на Международната федерация за човешки права (МФЧП) Клеманс Бектарт съобщи, че организацията научила на 10 януари, че бившият говорител на Джаиш ал Ислам (Армията на исляма) се намира в Марсилия и се свързала с властите.

Той е бил задържан в сряда, а вчера срещу него е започнато разследване по подозрение във военни престъпления, изтезания и принудителни изчезвания, се казва в изявление на МФЧП, Френската лига за правата на човека и Сирийския център за медиите и свободата на словото.

След избухването на конфликта в Сирия Джаиш ал Ислам контролираше голяма част от района Източна Гута в покрайнините на Дамаск докато правителствените войски не си го върнаха през 2018 г.

През 2013 г. известната сирийска правозащитничка Разан Зейтунех, съпругът й и двама техни колеги изчезнаха безследно в този район, докато той беше под контрола на радикалната ислямистка групировка.