Бивш британски полицай, разболял се тежко, след като беше отровен с Новичок при нападението в Солсбъри през 2018 г., заведе дело срещу полицията, като иска обезщетение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бившият полицай Ник Бейли е бил първият, влязъл в жилището на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, който беше отровен заедно с дъщеря си Юлия. През октомври миналата година Бейли напусна полицията след 18 години служба и три опита да се върне към работа. Той обясни, че вече не понася да работи в полицейска обстановка.

Този месец бившият полицай е завел пред лондонски съд иск за обезщетение за понесени травми, по което ответник е местната полиция.

Полицията отказва коментар по юридически причини, съобщава АФП.

Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в Солсбъри и хоспитализирани в тежко състояние. Те оцеляха и оттогава живеят под закрила, но нападението доведе до странична жертва - 44-годишна жена, починала, след като се напръскала с това, което смятала за флакон с парфюм, открит от приятеля ѝ. Веществото се оказало Новичок.

Случаят доведе до безпрецедентно от края на Студената война реципрочно обявяване на руски и западни дипломати за персона нон грата.

Въпреки заключенията на Лондон, Москва продължава да отрича да е замесена в случая Скрипал, припомня АФП.