Албанската прокуратура започна разследване, след като германският в. "Билд" публикува в сряда шест аудиозаписа на подслушвани разговори, според които мафиотски наркогрупи са били включени в купуването на гласове за премиера Еди Рама за изборите през 2017 г., съобщи македонската телевизия Телма.

Според албанското правителство вестникът е "подкупена медия", а самият Рама заяви, че записите са изфабрикувани.

Записите на подслушвани разговори са били част от доказателствата на разследване, започнато от албанската полиция, и са били поверителни, но част от тях са успели да изтекат. "Билд" пише, че хората, които са били включени в този случай, вече не живеят в Албания.

Прокуратурата ще разследва как записите са успели да стигнат до публикация. Изглежда, че разследването се е отнасяло за търговия с наркотици, но е включвало и дейността на наркомафията по време на предизборната кампания през 2017 г.

Наркобосът Астрит Авдилай е главното действащо лице в записите, а според "Билд" той е и главният изпълнител в събирането на гласове за Рама. Записани са и негови разговори с кмета на Дуръс, с когото договаря кой от Социалистическата партия ще влезе в парламента.

Авдилай е бос на наркобанда от най-малко 40 души, които се занимават с международна търговия с наркотици в региона около Дуръс. За да се включи в политическата кампания на Социалистическата партия на Рама, той е пуснат от затвора с оправданието, че страда от депресия, посочва Телма.

Шокиращите записи допълнително задълбочиха политическата криза в Албания, където от месеци опозицията иска оставката на Рама, като го обвинява в корупция, близки връзки с подземния свят и манипулиране на избори.

След скандала със записите опозицията поиска в срок от 24 часа Рама да подаде оставка, тъй като подслушаните разговори са доказателство, че страната е под властта на престъпници.