Бил Гейтс прогнозира, че нова пандемия чака човечеството след 3 години.

Милиардерът и основател на "Майкрософт" записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи, в който обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика.

По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия заплашва човечеството. "Да. И ще имаме късмет, ако това се случи след двадесет години", отвърна Бил Гейтс. Според него обаче съществува сценарий, при който това може да се случи много по-рано - след три години. Той обаче смята, че следващия път човечеството ще бъде "по-подготвено" за пандемия. Според Гейтс дотогава ще се появят добре разработени алгоритми, в съответствие с които ще се въвежда карантина и ще се подобрят системите за тестване на потенциалните носители на инфекция. "Следващият път няма да бъдем толкова глупави", заключи той.

По-рано Гейтс предупреди, че ситуацията с коронавируса може да се усложни през зимата. Според него тогава хората прекарват повече време на закрито, уморяват се да вземат предпазни мерки и вирусът може да се размножава по-активно.

Бил Гейтс свързва отслабването на инфекцията с увеличаване на производството на ваксини. След това, смята той, човечеството ще види "светлина в края на тунела".