Разгневена тълпа нахлу на летището в Махачкала след кацането на самолет от Тел Авив. Антисемитската акция потърси саморазправа с пътниците с еврейски произход, като протест срещу палестинско-израелския конфликт.

Самолетът от Израел е кацнал в столицата на Дагестан в 19:18 часа. Част от стотиците демонстранти е успяла да разбие входните врати на терминала и да нахлуе на пистата.  

Кореспондентът на "Известия" Мурад Магомедов предава, че участниците в акцията са скандирали в защита на Палестина. 

Мащабът на атаката е видим от публикуваните видеоклипове в Телеграм. Някои от тях показват как дагестанци търсят скрити евреи дори в двигателите на самолета.

Нна мястото има много полиция и униформени от Росгвардия.

"Поради проникване на неизвестни лица на перона на летище Махачкала беше взето решение летището временно да бъде затворено за обслужване на полети при пристигане и заминаване", се отбелязва в официално съобщение. "Самолетите, които трябваше да кацнат в Махачкала, бяха пренасочени към алтернативни летища", заявяват от Федералната агенция за въздушен транспорт.

След намесата на силите на реда руската агенция за гражданско въздухоплаване съобщи късно вечерта, че аерогарата е била "опразнена от гражданите, които са се промъкнали без позволение".

"След нахлуването на неизвестни лица в зоната за движение на летище Махачкала беше взето решение за временно затваряне на летището за пристигащи и заминаващи полети", съобщи Росавиация. Аерогарата няма да работи до 6 ноември.

На свой ред главното управление на МВР за Севернокавказкия федерален окръг заяви, че самоличността на всички, участвали в безредиците, ще бъде установена с помощта на камери за видеонаблюдение и ще бъде изправена пред съда.

Образувано е наказателно дело за организиране на масови безредици.

По-рано в Телеграм каналите на Дагестан започнаха да се разпространяват съобщения, че се предполага, че самолет от Израел е трябвало да докара бежанци, които ще живеят в републиката.

Около полунощ българско време стана ясно, че над 20 души, сред които полицаи и цивилни, са ранени при инцидента на летището. Десет души бяха приети в болница, а състоянието на двама от тях е тежко, съобщи регионалното министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Според специализирания уебсайт Флайтрадар полет от Тел Авив е кацнал в Мачкала в 19:00 ч. местно време (16:00 ч. по Гринуич). По информация на независимата руска медия "Сота" това е бил транзитен полет, който е трябвало да излети отново за Москва в 21:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич).

Преди да влязат в терминала, няколко демонстранти са се опитали да проверят и паспортите на хората, напускащи летището, в търсене на израелски граждани. Един от тях е държал плакат: "Убийците на деца нямат място в Дагестан", а други крещели "Аллах Акбар", се вижда на видеоклипове.

Снимка: АР/БТА

"Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу нарушителите на обществения ред и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците", се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, в което се подчертава, че Израел "гледа сериозно на опитите за нападение срещу израелски граждани и евреи по света".

По-рано днес министърът на информацията на съседната руска република Чеченя Ахмед Дудаев призова в Телеграм към спокойствие в условията на нарастващо напрежение в руската част на Кавказ и към избягване на "провокации". Нападенията срещу евреи "ще изиграят лоша шега на нашите врагове, които умишлено провокират света в контекста на израелско-палестинския конфликт", заяви той във видеоклип.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов пък обвини за инцидента "екстремистки ресурси", които разпространяват фалшиви новини.