След 17 часа и половина заседание Европейският съвет не успя да постигне съгласие по назначенията на висшите постове в ЕС. Заседанието ще продължи утре от 12.00 ч. българско време, съобщи БТА, като се позова на пресслужбата на Европейския съвет.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС, съобщи в "Туитър" неговият говорител Пребен Аман.

Първоначално се предвиждаше тази нощ да бъде постигнато съгласие, с възможност заседанието да бъде удължено днес. Вместо това държавните и правителствените ръководители заседаваха от снощи почти без прекъсване, обсъдиха различни възможности, но не се споразумяха.

Ако утре те постигнат решение за следващия председател на Европейската комисия, предложението им трябва да бъде гласувано от Европейския парламент в четвъртък. Едновременно с този пост се договарят и позициите на председател на Европейския съвет, на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, на ръководител на Европейската централна банка.

Часове по-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на двама неназовани дипломати, че лидерите на страните членки на ЕС са близо до избиране на холандския социалист Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, а десноценстристкият представител Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет.

Засега обаче кандидатурата на Тимерманс за председател на ЕК среща съпротивата на страните от Вишеградската четворка.

Белгийският служебен премиер Шарл Мишел е в силни позиции за поста на върховен представител на ЕС за външната политика, допълват дипломатите, според които дискусиите са били в процес на финализиране.

Манфред Вебер, кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия за председател на ЕК, изглежда ще бъде избран да оглави Европейския парламент. За поста председател на ЕП обаче лидерите обсъждат и кандидатурата на либерала Ги Верховстадт. 

Асошиейтед прес съобщи за видеото, което постна във Фейсбук българският премиер Бойко Борисов, "непоколебим член на Европейската народна партия", в което се вижда как той дискутира с Тимерманс. Според АП по време на разговора премиерът е казал, че холандецът би трябвало да получи поста в ЕК, докато постът за председател на Европейския парламент трябва отиде при Манфред Вебер. "Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента", каза Борисов.