Международна помощ започна да пристига вчера в Ливан, след като две огромни експлозия във вторник вечерта взеха над 135 жертви и раниха няколко хиляди души, предаде Франс прес.

Експлозиите на практика разрушиха пристанището в столицата Бейрут и опустошиха цели квартали на града, поръсвайки стъклата на сградите в радиус от километри от мястото на взривовете.

Десетки хора остават в неизвестност според правителството, а спасителите продължават да работят с надежда да открият оцелели.

"Ситуацията е апокалиптична, Бейрут не познава такова нещо в историята си", каза губернаторът на града Маруан Абуд, който във вторник избухна в сълзи пред камерите, виждайки разрушеното пристанище.

При експлозията в ливанската столица загинаха най-малко 135 души, бяха ранени около 5000 души, а над 250 000 останаха без подслон.

Кувейт съобщи вчера за пристигането в Ливан на негов самолет с медицинска помощ.

Руското министерство на извънредните ситуации обяви, че в Бейрут е кацнал първият от четири самолета. С него са пристигнали спасителни екипи, лекари и медицинско оборудване, предаде Асошиейтед прес. Ведомството посочи, че той е докарал също мобилна болница заедно с 50 спасители и медицински персонал. Другите три руски самолета ще доставят в рамките на часове оборудване за лаборатория за тестване за коронавирус и защитни средства, както и друга помощ.

Франция изпрати вчера три самолета с няколко тона медицински материали. С тях пътува също отряд на службите за гражданска защита.

Германия прати 50 специалисти от федералната агенция за оказване на помощ при бедствия. Те отпътуваха късно снощи от Франкфурт със обучени кучета и 15 тона оборудване за откриване на хора под рухнали сгради.

Италия изпраща пожарникари - специалисти, които правят оценка на химически опасности и повредени сгради, а Холандия - хуманитарни работници. Спасителни екипи са изпратени от Чехия, Гърция и Кипър, а Великобритания обеща помощ на стойност 5 милиона лири.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси съобщи за разкриването на полева болница в ливанската столица, кралят на Йордания нареди в Ливан да бъде пратена военна полева болница, а емирът на Катар съобщи, че праща няколко болници.

Помощ предложиха САЩ, Турция и Израел, Иран и останалите страни от Персийския залив, Тунис и много други държави, а също ООН, Световната здравна организация, Червеният кръст и Червеният полумесец.

Световната банка също обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан след опустошителната експлозия в Бейрут във вторник, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

Снимка: БТА/АП

Институцията, която е дългогодишен партньор на Ливан, посочи в изявление, че е готова "да препрограмира наличните ресурси и да проучи възможности за допълнително финансиране, за да подпомогне хората, засегнати от това бедствие, да изградят наново живота си и да си осигурят средства за препитание".

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.