Амониевият нитрат, който предизвика снощните експлозии в Бейрут, е бяла сол без мирис, която се използва като основа за множество азотни торове под форма на гранули и е предизвикала редица индустриални злополуки, включително експлозията в завода А Зед Еф в Тулуза през 2001 г., предаде Франс прес.

Според ливанските власти в пристанището на Бейрут са експлодирали складирани там от 2015 г. 2700 тона амониева селитра. По последни данни са загинали над 100 души и около 4000 са ранени.

Амониевият нитрат не е запалимо вещество, а поддържа горенето на други, вече запалени вещества и трудно може да се взриви от само себе си, допълва БТА.

Детонация е възможна само при средни и високи дози, при наличие на други вещества или на интензивен източник на топлина. Поради това складирането на амониевия нитрат трябва да се подчинява на определени правила с цел изолирането му от запалими вещества като бензин или различни видове масла, от корозионни течности, запалими твърди вещества или вещества, които отделят висока температура, се казва в техническо ръководство на френското министерство на земеделието.

Много трагедии по света - както криминални, така и неволни, се дължат на амониевия нитрат.

Една от първите подобни злополуки взема 561 жертви през 1921 г. в завод на БАСФ в германския град Опау.

Във Франция в химическия завод А Зед Еф в южно предградие на четвъртия по големина френски град Тулуза, около 300 тона амониев нитрат внезапно избухват на 21 септември 2001 г. Загиват 31 души, а взривът е чут в радиус от 80 км.

В САЩ експлозия в завод за торове в Уест, щата Тексас, взема 15 жертви през 2013 г. Палеж взривява складиран амониев нитрат, а следователите изтъкват липсата на норми за съхраняването му.

Амониевият нитрат може да се използва и за изработване на взривни устройства. На 19 април 1985 г. Тимъти Маквей взривява бомба, направена с два тона от това вещество, пред федерална сграда в Оклахома сити. Убити са 168 души.

В САЩ на 19 март тази година камион, превозващ амониев нитрат, се преобръща и взривява. При инцидента загива шофьорът.