Първоначалните следствени действия във връзка с взрива в пристанището на Бейрут са установили години на бездействие и небрежност по отношение на съхранението на силно взривоопасния материал, причинил вчерашната експлозия и отнел живота на над 100 души. Това твърди добре осведомен официален източник на Ройтерс.

Броят на загиналите при експлозията нарасна до 135, близо 5000 са ранените, съобщи ливанският здравен министър. Десетки се водят за изчезнали.

Премиерът и президентството в Ливан съобщиха, че в продължение на шест години на пристанището са били съхранявани 2750 тона амониев нитрат, който се използва за направата на множество азотни торове и бомби, без да бъдат спазени необходимите предпазни мерки.

"Става дума за небрежност", каза източникът. Той добави, че по въпроса за безопасното съхранение на материалите са били сезирани няколко комисии и съдии, но нищо не било направено за преместването или изхвърлянето му.

Източникът заяви, че вчера в пристанищен склад номер 9 избухнал пожар, който обхванал и склад номер 12, където е бил съхраняван амониевият нитрат.

Друг източник на Ройтерс заяви, че преди шест месеца е имало проверка на материала, при която инспектиращият екип предупредил, че ако всичко това не бъде премахнато, то "може да вдигне цял Бейрут във въздуха".

Вчерашната експлозия беше най-голямата, разтърсвала някога Бейрут, град, все още белязан от гражданската война отпреди 30 години и измъчван от тежка финансова криза, която се корени в продължили с десетилетия корупция и лошо икономическо управление, отбелязва Ройтерс.

Ръководителите на пристанището и на митническите служби заявиха днес, че до съдебните органи са били изпращани няколко писма с искане опасният материал да бъде премахнат, но не били предприети никакви действия.

Шефът на пристанището Хасан Корайтем заяви пред телевизионния канал "О Ти Ви", че материалът е бил съхраняван в склада по силата на съдебна заповед. Той добави, че се е знаело, че материалът е опасен, но не "чак до такава степен".

"Поискахме материалът да бъде реекспортиран, но това така и не се случи. Оставяме на експертите и на засегнатите страни да определят защо", каза пред телевизия Ел Бе Се И шефът на Ливанските митници Бадри Дахер.

Два документа, видени от Ройтерс, показват, че през 2016 и 2017 г. Ливанските митници са поискали официално "съответната морска агенция" да реекспортира или да одобри продажбата на амониевия нитрат, който е бил свален от кораб на име "Росус" и поставен в склад 12, за да бъде гарантирана безопасността на пристанището.

Според друг документ подобни искания са отправяни и през 2014 и 2015 г.

Ливанското правителство заяви днес, че всички служители на пристанищната администрация от периода след 2014 г. ще бъдат задържани под домашен арест, докато се изясни чия е отговорността за случилото се, предаде Ройтерс.

Парижката прокуратура заяви днес, че при експлозиите в Бейрут са ранени 21 френски граждани и че тя ще започне разследване за неумишлено причиняване на телесни повреди, предаде Франс прес.

Бившият премиер Саад Харири, чийто баща, също бивш премиер, Рафик Харири, беше убит при атентат с камион бомба през 2005 г. в ливанската столица, призова за международно участие в разследването на тази експлозия, която по думите му "отново е убила сърцето на Бейрут".

Според съобщение през 2015 г. на Shiparrested.com, специализиран сайт за правна помощ при задържане на кораби, "Росус", който плавал под молдовски флаг, е пристигнал в Бейрут през септември 2013 г. Той акостирал в ливанската столица поради техническа неизправност, получена докато плавал от Грузия за Мозамбик с 2750 тона амониев нитрат на борда.

Посочва се, че след като корабът бил инспектиран, му било забранено да продължи плаването си и малко след това бил изоставен от собствениците си, което станало причина най-различни кредитори да предявят съдебни искове.

"С оглед на риска, свързан с оставането на амониевия нитрат на кораба, пристанищните власти свалили товара и го оставили на склад в пристанището", се допълва в съобщението.

Плавателният съд "Росус", чийто съхраняван в Бейрут амониев нитрат е бил конфискуван през 2015 г., от 2014 г. е с отнета регистрация в Молдова, съобщи молдовската Агенция по водния транспорт, цитирана от ТАСС.

Според агенцията към момента на регистрацията си корабът е бил собственост на компания от Панама, след което е бил нает без екипаж от компания със седалище на Маршаловите острови. По-нататък информацията на агенцията се покрива с тази в Shiparrested.com. Пояснява се, че товарът на кораба и самият плавателен съд са били задържани в Бейрут поради търговски претенции към собственика на "Росус", а екипажът напуснал кораба.

Молдовските власти отхвърлиха всякаква отговорност за взрива в Бейрут, предаде ДПА.

"Няма значение под чий флаг е плавал (корабът)", заяви пред агенция Интерфакс шефът на молдовската морска администрация. По думите му по-важното в случая е, че амониевият нитрат е бил съхраняван на пристанището в Бейрут по неправилен начин.

Руски медии съобщиха, че собственикът на "Росус" е руски гражданин, предаде още ДПА.

Според руското издание РБК собственикът е руският гражданин Игор Гречушкин, роден в далекоизточния Хабаровски край на Русия и живеещ в Кипър.

След получената повреда, поради която корабът акостирал в Бейрут, Гречушкин практически изоставил плавателния съд в ливанската столица, след като не можел повече да плаща на екипажа, посочи РБК, като се позова на членове на екипажа, работили на кораба.

Броят на жертвите расте, издирването на оцелели продължава

Броят на загиналите нарасна до 135, близо 5000 са ранените, съобщи ливанският здравен министър, цитиран от Ройтерс. Десетки хора са обявени за изчезнали.

Близо сто служители на ООН и членове на семействата ми са сред ранените, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ДПА. Той уточни, че двама роднини на служители на ООН са загинали.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели в развалините на сградите, срутени от мощния взрив. Близо 250 хиляди души не могат да се върнат по домовете си, станали негодни за обитаване.

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд заяви пред телевизия Ел Би Си, че взривът е причинил щети за най-малко 5 милиарда долара.

Мнозина сравниха взрива, избухнал в близост до базата на Военноморските сили на Ливан, с гъба като от атомна бомба и взривна вълна, изравнила всичко със земята в радиус от стотици метри.

В страната е обявен траур, а в Бейрут беше въведен режим на извънредно положение.

Експлозията помете зърнените силози на пристанището

Ливан е силна зависим от вноса на храни. Експлозията помете зърнените силози на пристанището и сега страната е пред дефицит на брашно.

Зърнените запаси на Ливан, в чиято столица вчера избухна мощен взрив, ще стигнат за по-малко от месец, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министъра на икономиката и търговията Раул Нехме.

В Ливан е останало зърно за по-малко от месец и властите търсят алтернативни складове за храните след взрива, посочи министърът.

Същевременно той подчерта, че страната се нуждае от поне тримесечни запаси от хранителни продукти, за да се поддържа продоволствена сигурност.

По рано в. ДАл-АхбраУ съобщи, че страната не е застрашена от продоволствена криза, тъй като наличните запаси от зърно ще са достатъчни поне за месец и половина.

В страната е обявен траур, а в Бейрут беше въведен режим на извънредно положение.

По-рано тази година Ливан обяви дефолт по държавния дълг, който достигна 170% от Брутния вътрешен продукт. Непрекъснатата девалвация на ливанската лира направи бедни 50 на сто от населението.