Владимир Варимез от село Бановка е един от 24-те моряци, които бяха арестувани, след като с три украински кораба опитаха на 25 ноември да преминат през Керченския проток, съобщи bTV.

Информацията беше потвърдена за телевизията от кмета на селото Виктор Генчев. Той допълни, че бащата на Владимир все още е в Бановка, но е възможно да замине за Севастопол, където да направи опит за среща със сина си.

В неделя Русия обстрелва и задържа три украински бойни кораба край бреговете на Крим, след като те отказали да отговорят на сигналите и призивите да спрат.

Съдът в Симферопол нареди всички 24 моряци да бъдат задържани за 2 месеца. На базата на разследване на руската Федерална служба за сигурност украинските моряци са заподозрени в извършване на престъпление по част 3, чл. 322 от Наказателния кодекс ("Незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация)", се казва в изявлението, което цитира ТАСС. На моряците засега не са повдигнати обвинения.

Ден след инцидента Киев настоя пленените украинските моряци да бъдат разглеждани като военнопленници. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че те са нарушители на границата, а такива се преследват в строго съответствие със законодателството.