Германските власти ще проведат днес среща, за да се определят причините за подминаването на новото гориво E10 от шофьорите, предава АФП, цитирана от "Фокус".
Германия работи за прилагането на директива на ЕС, според която биогоривата трябва да достигнат 10% от консумацията на гориво до 2020 година.

Новият екологичен бензин Е10 съдържа 10% биогориво, направено от земеделски култури, което се продава в бензиностанциите на Германия от миналия месец. Много шофьори обаче отхвърлят Е10, тъй като се страхуват, че той ще нанесе щети на превозните им средства. Опасенията съществуват, въпреки че автомобилната федерация VDA заяви, че горивото е подходящо за 93% от колите, зареждащи се с бензин.

Министърът на околната среда Норберт Ротген осъди проваления старт като "неприемлив фал" на петролната индустрия. Икономическият министър Райнер Брюдерле същевременно заяви, че е налице "фундаментален комуникационен проблем". Той организира кръгла маса в Берлин за връщане на програмата в релси, на която призова да участват представители на петролната индустрия, автомобилни производители и други заинтересовани страни.