Сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че дронове са заснели една от сръбските позиции в сухопътната зона за сигурност (край границата с Косово), двете им казарми и че президентът Александър Вучич е дал "заповед за увеличаване на полицейската защита във въздуха", предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

"Тази заповед е постоянна и ако подобни неща се повторят, ще свалим всеки такъв самолет, това би направила всяка страна", каза Бърнабич пред сръбската държавна телевизия (РТС). Тя не пожела да каже чии са дроновете и добави, че повече за това могат да говорят Вучич или министърът на отбраната Милош Вучевич.

Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Александър Вучич нареди снощи всички вражески дронове на територията на централна Сърбия да бъдат незабавно унищожени, съобщи "Вечерне новости".

Вучич се решил на тази стъпка след инцидент, станал в района над Мердаре и в околностите на Рашка, когато неизвестни дронове наблюдавали казармите и позициите на сръбската армия, пише вестникът, като се позовава на свои източници.

Ден преди това Милош Вучевич заяви пред телевизия Хепи, че президентът на републиката като главнокомандващ е издал заповед сръбската армия да бъде в готовност.

Сърбия е сериозна държава, тя поема отговорност за всички възможни проблеми, заяви министърът.

Вучевич посочи, че косовските власти са издали първото предупреждение на сърбин за регистрационния номер на колата и изрази недоумение, че западните страни нямат влияние върху Албин Курти и неговата администрация.

"Ние не можем да бъдем отпуснати, но желаем диалог. Армията на Сърбия е готова да изпълни всяка задача на главнокомандващия. На никого сега не му се воюва", каза министърът.

"Когато Сърбия говори за мир и стабилност, това не означава, че сме слаби, че могат да ни тормозят и унижават. Това, което хората трябва да знаят, е, че сръбската армия е многократно по-силна, отколкото беше, заслужава уважение и действа съобразно държавното ръководство. Трябва да се работи за по-голямо окомплектоване, по-силно въоръжение, обучение на резервния състав. Ние не се готвим за война, но не можем да бъдем напълно неподготвени за всичко, което се случва", посочи още Вучевич пред телевизия Хепи.