Белгийски съд реши днес да бъде прекратено делото за екстрадиция в Испания на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Магистратите признават неговия депутатски имунитет, съобщи телевизия Eр Те Бе Еф, цитирана от ТАСС и БТА.

"Основание за неговата неприкосновеност е избирането му за депутат в Европейския парламент от Каталуня", посочва телевизионният канал.

Мадрид оспорва наличието на депутатски имунитет за Пучдемон, тъй като след избирането му в Европарламента той не е бил официално утвърден от испанските власти за депутат в него, както изисква процедурата на Европарламента, и не е получил депутатски мандат.

Съдът в Белгия е взел решение за прекратяване действието на европейската заповед за арест и на каталунския политик Тони Комин, издадена от испански съд. Това съобщи самият Пучдемон в профила си в "Туитър", съобщават световните информационни агенции.

Комин също бе избран за член на Европейския парламент от каталунската коалиция Lliure per Europa ("Свободни за Европа").

По закон, за да получат мандати Пучдемон и Комин, те трябваше да положат клетва за вярност към конституцията пред испанската централна избирателна комисия. Това означава, че те трябваше да се появят лично в Испания, където те са обявени за издирване. Те не отидоха за церемонията за клетвата в Мадрид, като вместо това изпратиха адвокати с нотариално заверени актове за клетва, обаче избирателната комисия отказа да ги признае като достатъчни основания за включването на Пучдемон и Комин в списъка на европейските депутати, избрани от Испания.

По-висшестоящата инстанция на Съда на Европейския съюз на 20 декември реши да преразгледа по-ранното решение на по-долната инстанция за отхвърляне на искането на Пучдемон и Комин, в което те поискаха да се предприемат мерки, които да им позволят да поемат задълженията си на евродепутати. Пучдемон и Комин получиха временни пропуски до Европейския парламент на 20 декември, като пълната акредитация може да бъде одобрена през януари.

Съдът на ЕС призна на 19 декември, че бившият заместник-ръководител на правителството на Каталуния Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент веднага след обявяването на резултатите от евроизборите през май.

По това време Жункерас беше арестуван във връзка с повдигнатите обвинения за организиране на незаконен референдум за независимост през 2017 г. Испанският съд отказа да го освободи от ареста, за да положи клетва. Избирателната комисия на Испания обяви мястото на Жункерас за вакантно, като прекрати правомощията му и изпрати до Европейския парламент списък на депутатите, в който неговото име не присъстваше.

Жункерас беше осъден на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвинение в метеж и присвояване на държавни средства.