Беларуските власти потвърдиха смъртта на демонстрант, задържан на протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес. Това е втората жертва на репресивните действия на полицията от началото на масовите протести срещу резултатите на беларуските президентски избори, отбеляза агенцията.

В свое комюнике следственият комитет на страната посочи, че 25-годишният демонстрант е починал в болница в Гомел, след като е бил задържан в неделя по време на неразрешена демонстрация. Според източника, който не уточнява датата на смъртта, здравословното му състояние "внезапно се е влошило", докато е бил в ареста.

Сблъсъците взеха също една жертва в Минск, а полицията съобщи, че е открила огън с бойни куршуми в Брест, където има един ранен.

Служител на беларуската пътна полиция пострада в центъра на Минск. Той е прегазен от автомобил, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство, цитирана от ТАСС.

Според съобщението "на служителя на милицията е оказана медицинска помощ и той е настанен в болница".

По-късно пресслужбата съобщи за още един случай на прегазен правоохранител в град Барановичи.

В самия център на беларуската столица метростанциите бяха затворени снощи, а уличното движение напълно спряно. На няколко главни улици бяха разположени много служители на полицията.

Близо до метростанция "Уруче" в североизточната част на Минск протестиращите оформиха жива верига, но бяха разпръснати и бити от полицаите, съобщи репортер ан АФП.

Десетки жени също оформиха живи вериги в други части на беларуската столица, за да осъдят полицейските репресии срещу демонстранти, протестиращи срещу преизбирането в неделя на Лукашенко, който е на власт от 26 години.

Протестиращи на мястото, където демонстрант загина в Минск

Снимка: АР/БТА

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет осъди репресиите в Беларус срещу мирните протести, предаде Ройтерс. Тя съобщи, че според информацията, с която разполага, близо 6000 души са били задържани от полицията през последните три дни на демонстрации, включително минувачи и непълнолетни. Бачелет каза, че масовите арести са явно нарушение на международното право.

Литва, Полша и Латвия са готови да посредничат между беларуското правителство и опозицията, след като президентските избори в неделя доведоха до кървави улични протести, заяви литовският президент Гитанас Науседа, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Искам да представя план от три точки, който може да стане прелюдия към посредничеството на президентите от региона за излизане от политическата криза в Беларус", каза пред журналисти Науседа, цитиран от АФП.

Според Науседа, първо, беларуските власти трябва да спрат прилагането на насилие срещу протестиращи, да освободят задържаните демонстранти и да създадат национален съвет, чийто членове да бъдат представители на гражданското общество, и който да търси пътища за излизане от кризата.

"Ако инициативата ни бъде посрещната отрицателно, разбира се, останалите опции остават на масата, а те са санкции на европейско или на национално равнище", допълни Науседа пред журналисти във Вилнюс