Полските депутати гласуваха да продължат работата по законопроекти за премахване на почти пълната забрана за аборти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Законодателите в долната камара на парламента гласуваха да продължи работата по четири отделни законопроекта. Два от тях предвиждат легализиране на абортите до 12-ата седмица на бременността включително, което съвпада с европейските норми.

Въпросът за абортите предизвиква дълбоко разделение в традиционно римокатолическата страна, в която в момента е в сила един от най-строгите закони в Европа, отбелязва АП.

Партията на центристкия премиер Доналд Туск иска да промени закона, за да позволи на жените да прекратяват бременността си до 12-ата седмица. Депутатите обсъждаха в продължение шест часа вчера четирите законопроекта за разхлабване на ограниченията за аборти.

Снимка: БТА/АР

Поддръжници на правото на аборт, които отдавна чакат въпросът да влезе в дневния ред на парламента, наблюдаваха дебатите от определените за това места в пленарната зала. Междувременно активисти, които се противопоставят на абортите, се събраха на протест край сградата на парламента.

Снимка: БТА/АР

Те носеха малки пластмасови фигури на фетуси и целящи да предизвикат смут изображения на увредени фетуси и пускаха бебешки плач по високоговорители, докато скандираха призиви за пълна забрана на абортите.

Снимка: БТА/АР

Коалиционното правителство на Туск е единодушно в желанието си да отмени промените, внесени с решение на Конституционния съд от 2020 г., което допълнително затегна вече строгите закони в страната. Съдът забрани на жените да прекратяват бременността си в случай на увреждания на плода.

Снимка: БТА/АР

Партията на Туск и партията "Нова левица" искат да узаконят абортите до 12-ата седмица. По-консервативната партия "Трети път" обаче иска единствено връщане към ситуацията отпреди 2020 г., когато бременността можеше да бъде прекъсвана поради увреждания на плода и това бе най-честата причина за извършване на законни аборти в Полша, докато те не бяха забранени.