Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати "трябва да изпитват обществена вина" за бавния темп на действие за ограничаването на достъпа до огнестрелно оръжие. С тези думи той отбеляза десетата годишнина от масовата стрелба в началното училище "Санди Хук", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Двадесет ученици и шестима преподаватели бяха убити при нападението в училището в Нютаун, щата Кънектикът, което шокира цялата страна и бе последвано от вълна от масови стрелби. Байдън използва отбелязването на годишнината, за да поднови призива си за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия като това, използвано при стрелбата в "Санди Хук", както и на пълнителите с голям капацитет.

"Трябва да изпитваме обществена вина за това, че ни отнема толкова много време да справим с този проблем. Имаме морално задължение да приемем и приложим закони, които могат да предотвратят тези неща да се случат отново. Дължим го на смелите млади хора, които са оцелели, и на семействата, загубили част от душата си преди десет години, за да превърнем тяхната болка в цел", се казва в изявление на американския президент.

Нападението срещу училището бе извършено на 14 декември 2012 година. Тогава Байдън бе вицепрезидент на САЩ и бе избран да ръководи усилията за налагане на по-строги закони за оръжията, които не се увенчаха с успех. Той заяви, че заедно със своята съпруга, настоящата първа дама Джил Байдън, са се молели за жертвите и техните семейства.

Едва след масовата стрелба в началното училище "Роб" в Ювалди, щата Тексас, Конгресът това лято прие най-съществените реформи в областта на оръжията от десетилетия насам, насочени към така наречените "оръжия призраци", които нямат серийни номера. Въпреки това призивите на Байдън за по-сериозни действие, включително налагането на забраната на оръжията, с които би могло да бъде извършено нападение, срещнаха твърда съпротива в Конгреса.

"Достатъчно. Нашето задължение е ясно. Трябва да премахнем тези оръжия, които нямат никаква друга цел, освен да убиват голям брой хора. По силите ни е да го направим, не само заради живота на невинно загиналите, но и за оцелелите, които все още имат надежда", заяви Байдън.