Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да пази цивилните в ивицата Газа, но не и за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

Байдън проведе вчера телефонен разговор с Нетаняху. Президентът на САЩ е поискал от израелския премиер да пази цивилните, съобщи Белият дом. В комюникето се отбелязва, че американският "президентът е подчертал критичната необходимост да бъде защитено цивилното население, включително онези, които допринасят за операциите за доставки на хуманитарна помощ, и важното значение на това да бъде позволено на цивилните да напуснат безопасно районите, където продължават да се водят сражения".

По-рано обаче самият Байдън заяви, че не е поискал от израелския премиер прекратяване на огъня в Газа.

"Днес имах дълъг разговор с Нетаняху и той беше частен", каза вчера американският президент пред репортери. В отговор на въпрос той уточни, че не е призовавал за прекратяване на огъня.

Нетаняху е изразил благодарност пред Байдън за позицията на Съединените щати в Съвета за сигурност на ООН, каза от своя страна в изявление на канцеларията на израелския премиер. Тя, както изглежда, има предвид приетата завчера от Съвета за сигурност резолюция за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", чийто текст беше смекчен, за да не наложат САЩ вето.

Нетаняху "е заявил ясно, че Израел ще продължи войната до пълното постигане на всичките си цели", пише още в изявлението.