Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна рано тази сутрин в Пекин на дипломатическа мисия с високи залози, по време на която ще се опита да намали изостреното напрежение между САЩ и Китай, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се Блинкън да започне двудневната си визита с разговори с висши китайски ръководите следобед. Той е най-високопоставеният американски представител, посещаващ Китай от стъпването на президента Джо Байдън в Белия дом. Това е и първото посещение на държавен секретар на САЩ в Пекин от пет години, припомня БТА.

Първоначално пътуването беше планирано за февруари, но бе отложено след свалянето на китайски балон за наблюдение над САЩ.

Изгледите за сериозен пробив по най-наболелите въпроси, пред които са изправени двете най-големи икономики на планетата, не са големи предвид това, че в последните години отношенията им стават все по-напрегнати. Враждебността и взаимните нападки постоянно ескалират заради редица разногласия, които оказват влияние върху глобалната сигурност и стабилност.

Според американски официални лица Блинкън планира да се срещне днес с китайския външен министър Цин Ган, а утре - с най-високопоставения китайски дипломат Ван И и, евентуално, с президента Си Цзинпин.

Байдън и Си се договориха за посещението на Блинкън на среща на високо равнище в Бали миналата година. То бе на ръба да се осъществи през февруари, но беше отложено заради дипломатическия и политическия шум, който се вдигна около засечения в американското въздушно пространство китайски шпионски балон, който според Вашингтон е преминал над САЩ и е бил свален.

Списъкът на разногласията и потенциални конфликтни точки е дълъг - от търговията с Тайван и състоянието на човешките права в Китай до Хонконг и от все по-агресивното поведение на Пекин в Южнокитайско море до войната на Русия в Украйна.

Преди Блинкън да отпътува от Вашингтон, американски висши служители казаха, че той ще засегне тези теми, въпреки че никоя от двете страни не показва склонност да отстъпи от позициите си.

Малко преди заминаването си Блинкън изтъкна колко важно е САЩ и Китай да установят и да поддържат по-добри канали за комуникация. САЩ искат да се уверят, че "конкуренцията, която имаме с Китай, не преминава в конфликт" поради недоразумения, които могат да бъдат избегнати, каза пред репортери държавният секретар.