Отношенията между САЩ и Китай "се движат в правилната посока" след посещението в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън, каза американският президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

"Поехме в правилната посока", каза Байдън за американско-китайските отношения. Попитан от журналисти дали усеща напредък в двустранните отношения американският президент отговори: "Имаме напредък".

"Блинкън свърши страхотна работа" по време на посещението си в китайската столица, каза Байдън пред журналисти след посветено на климата събитие в Калифорния.

По време на първото посещение на американски държавен секретар в Пекин от 2018 г. насам, Китай и САЩ се договориха да стабилизират влошените си отношения, за да не прераснат противоречията им в конфликт, но не успяха да постигнат значителен пробив в отношенията си, посочва Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви по-рано, че Китай е подновил обещанието си да не изпраща оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна, съобщи Франс прес.

"Ние и други държави получихме уверения от Китай, че не предоставя и няма да предоставя на Русия смъртоносни средства, които да използва в Украйна", заяви Блинкън пред медиите, в края на двудневните преговори в китайската столица.

"Не сме видели никакви доказателства, които да противоречат на това. Това, което продължава да ни тревожи, обаче, е възможността китайски компании да доставят технологии на Русия, които тя би могла да използва, за да продължи агресията си в Украйна", добави той.

Той посочи, че обещанията на Пекин са били изпълнени "през последните седмици", а не само по време на неговото посещение.

През последните месеци Вашингтон публично изрази загрижеността си относно възможността Китай да доставя оръжия на Русия, за да ѝ помогне във войната в Украйна. Китай твърди, че е неутрален в конфликта и призовава за зачитане на суверенитета на държавите, включително на Украйна, но никога не е осъждал публично започнатото от Владимир Путин нашествие в Украйна.

Държавният секретар на САЩ заяви също, че е постигнал с китайските лидери съгласие относно необходимостта от "стабилизиране" на отношенията им. В същото време страните си дават сметка за дълбоките си разногласия, добави той.

"На всяка среща подчертавах, че прекият контакт и устойчивата комуникация на най-високо ниво са най-добрият начин за отговорно управление на различията и за гарантиране, че конкуренцията не прераства в конфликт", заяви Блинкън пред медиите в края на двудневните разговори. "Същото чух и от китайските си колеги. Съгласни сме с необходимостта от стабилизиране на нашите отношения".

В името на сигурността САЩ въведоха редица мерки за ограничаване на достъпа на китайските компании до определени американски технологии или за затрудняване на производството на авангардни полупроводници. Но Вашингтон не се стреми да "спре" икономическото развитие на Китай, подчерта първият американски дипломат.

Той добави, че САЩ са "наясно с предизвикателството", което представлява Китай, считан от администрацията на президента Джо Байдън за най-големия потенциален противник на Америка.

"Не си правим илюзии относно предизвикателствата, свързани с управлението на тези отношения. Има много въпроси, по които сме дълбоко, дори категорично, на различно мнение", подчерта Блинкън.

Въпросът за Тайван остава една от основните спорни точки в двустранните отношения, като Пекин обвинява Вашингтон, че нарушава поети в миналото ангажименти, като укрепва отношенията си с острова, за суверенитет над който Китай претендира. Но държавният секретар на САЩ заяви пред медиите, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван.

"В същото време ние, както и много други, сме дълбоко обезпокоени от някои от провокациите, които Китай извърши през последните години, от 2016 г. насам" в Тайванския проток, добави Блинкън.