Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският лидер Володимир Зеленски обсъдиха в телефонния си разговор днес започването на обучение на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16, заяви Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън и Зеленски обсъдиха също и ускореното одобряване за други държави да прехвърлят своите изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи Белият дом.

Украинският лидер Володимир Зеленски също оповести, че рано тази сутрин е разговарял по телефона с президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление, цитирано от БТА.

Зеленски каза, че е благодарил на Байдън за поздравленията му по случай Деня на независимостта на Украйна и за подкрепата му в конфликта с Русия.

"Заедно доказваме, че си заслужава да се борим за свободата и независимостта", подчерта украинският лидер.

ТАСС и БТА допълват, че според направеното в "Телеграм" изявление Зеленски е уверил американския президент, че САЩ "могат да разчитат на Украйна за защитата на общите ценности".

Украинската страна преди време изрази опасения, че едва ли до зимата ще може да включи изтребителите Ф-16 в офанзивата срещу Русия. 

Американските военни планират да обучат украински пилоти да използват съвременните им изтребители Ф-16 в САЩ, предаде междувременно ДПА, като се позова на изявление на говорителя на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

Украинските пилоти ще вземат уроци по английски език от септември, а летателното обучение ще започне през октомври, уточни Райдър.

По този начин САЩ ще подкрепят европейските си съюзници, които изчерпват възможностите си за обучение на украински пилоти в Европа. Поради това планираната стъпка е превантивна мярка, обясни говорителят на Пентагона.

Украйна настоява пред международните си съюзници да ѝ доставят модерните, произведени в САЩ изтребители Ф-16, които да ѝ помогнат да отблъсне руското нашествие.

Дълго време този въпрос бе в застой преди най-накрая САЩ да дадат зелена светлина на срещата на върха на страните от Г-7 в град Хирошима в Япония съюзниците да доставят изтребители и да обучат украински пилоти, отбелязва ДПА.

Коалиция на НАТО начело с Дания и Нидерландия сега подпомага тази операция.