Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време, което значи, че двамата са говорили малко повече от два часа, предадоха световните агенции. Разговорът продължи по-точно казано два часа и пет минути, изчисли руската агенция РИА.

Двамата лидери разговаряха на фона на страхове от руска военна ескалация в Украйна, съобщи Франс прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна, предадоха световните агенции, като се позова на съобщение на Белия дом.

Американският президент освен това е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни на границата с Украйна, посочва Белият дом.

Според източници от американското разузнаване Русия планира в началото на следващата година да започне настъпление срещу Украйна със 175 000 войници. Киев твърди, че Русия вече е струпала около 100 хиляди войници по общата им граница.

Москва категорично отхвърля всякакви намерения за инвазия. Преди срещата Байдън е координирал с европейски лидери позицията на Вашингтон спрямо Русия.

Германия, Великобритания, Италия и Франция са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна. Срещата се провежда по защитен видеоканал и засега не се предоставят кадри за медиите.

Разговорът започна с размяна на поздравления.  Президентът Байдън изрази надежда следващия път да се види с Путин лично.

В началото на същинския разговор пръв думата взе Байдън, който каза, че се радва да види отново руския си колега.

Обсъдени са теми и за регионалната безопасност, в това число и Афганистан. Двамата лидери са говорили и за киберсигурността, за стратегическата стабилност, за общата им работа по регионални въпроси, като например ядрената сделка с Иран.

Както предаде агенция Блумбърг, след разговора си с Путин Байдън смята да обсъди резултата от него с европейски съюзници.

Байдън ще се свърже с френския президент Еманюел Макрон, с германската канцлерка Ангела Меркел и с министър-председателите на Италия и Великобритания - Марио Драги и Борис Джонсън, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.

В комюникето се посочва, че Байдън е разговарял и вчера с тези свои съюзници и се е съгласил да остане "в близък контакт" с тях.

Разговорът се проведе по защитена линия за видеовръзка, предназначена за лидерите на двете държави. Тази линия се използва за първи път.

Днешният разговор между Путин и Байдън е петият от встъпването в длъжност на американския държавен глава.

По-рано днес, на съвещание по икономическите въпроси президентът Путин нарече предстоящия си разговор с Байдън "протоколно мероприятие", предаде ТАСС.