Германия трябва да вземе ключови решения спрямо дебата за масовата миграция, надвиснал над политиката на ЕС, пише баварският премиер Маркус Зьодер в статия, публикувана във в. "Велт" по случай сто дни от идването му на власт в германската провинция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Консервативният лидер подлага на остра критика политиката на отворените врати към имигрантите, възприета от канцлерката Ангела Меркел през 2015 г. и заявява: "Германия е на кръстопът".

Зьодер отбелязва, че за първи път в съвременна Германия се е появила демократично легитимирана сила - "Алтернатива за Германия" - намираща се по-дясно в политическия спектър от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неговия Християнсоциален съюз (ХСС), базиран в Бавария.

Според Зьодер, съюзът между ХДС и ХСС трябва да отговори на ключовия въпрос дали има силата в дългосрочен план да "направи трайно предложение на тези, които са разтревожени, които искат силна държава, защита за Европа, както и тези, на които е скъпа собствената им културна идентичност".

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер (лидер на ХСС) - доскоро премиер на Бавария, каза в понеделник, че от юли няма да допуска мигранти в страната, ако канцлерът Ангела Меркел не намери решение за мигрантския въпрос на срещата на върха на Европейския съюз на 28 и 29 юни.

Зеехофер свиква заседание в 14 ч. местно време на 1 юли, на което ръководството на партията трябва да реши дали ако Меркел постигне някакво споразумение с другите лидери на ЕС за миграцията, то е приемливо за ХСС.

Нагласа за нови избори

Германските социалдемократи са обсъдили на три вътрешни срещи изгледите за нови предсрочни парламентарни избори, предаде ДПА, цитирайки партийни източници.

Това става след само три месеца участие в третата правителствена коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.

На тези срещи, председателствани от генералния секретар на ГСДП Ларс Клингбайл, се дискутирали потенциални дати за евентуални избори, както и обновяване на кандидатските листи на партията, на програмата й и организирането на извънредна партийна конференция.