Обама използва израза на бившия президент Роналд Рейгън, заяви говорителят на белия дом Джей Карни. Това е седмото обръщение на Обама към нацията, откакто встъпи в длъжност през 2009 г.
Предишните бяха посветени с големи национални проблеми като войната в Афганистан и убийството на Осама бин Ладен, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите и на демократите в Сената представиха различни планове. Обама подкрепя предложението на лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд, който ще ореже 2,7 трилиона долара бюджетни разходи за 10 години. Планът на Рийд не включва нови данъчни приходи, както настояваше Обама, но за разлика от плана на републиканците, вдига тавана на дълга и през 2013 г. - след изборите през ноември 2012 г. за президент и Конгрес - условие, което е ултиматум на президента.

Планът на Камарата на представителите за двустепенно орязване, който започва с орязване на разходите с около 1,2 трилиона долара за 10 години, със сигурност ще бъде отхвърлен от Обама, защото ще вдигне лимита само за няколко месеца, което означава, че ще трябва да се ревизира отново в началото на следващата година. Този план "с други думи, не решава проблема".

САЩ рискуват да изпаднат в техническа неплатежоспособност, ако дотогава не бъде постигнато споразумение в Конгреса за вдигане на тавана на вътрешния държавен дълг.
Ако бюджетният дефицит продължава да расте със същото темпо, това ще струва загуба на работни места и ще причини тежки вреди за икономиката, предупреди президентът.

Обама описа сериозните икономически последици от техническата неплатежоспособност и дори опасността от намаляване на кредитния рейтинг, ако не бъде постигнат компромис за повишаване на тавана на дълга от 14,3 трилиона долара и намаляване на бюджетния дефицит.

Първият в историята на САЩ дефолт* ще засегне директно живота на обикновените американци, предупреди той, понеже парвителството няма да може да плаща задълженията си, като месечните чекове за социални помощи, помощите за ветерани и държавните поръчки за хиляди компании.
Обама упрекна републиканците, че настояват за намаляване на бюджетния дефицит единствено чрез съкращаване на разходите и отхвърлят призивите на Белия дом за същевременно увеличаване на данъчната тежест за най-богатите компании и физически лица. 

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър направи необичайно възражение, което бе показано на живо по националните телевизионни мрежи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Президентът често е казвал, че ни трябва "балансиран подход", което във Вашингтон означава: "Ние харчим повече, вие плащате повече", обясни на данъкоплатците републиканецът от Охайо. Той отправи директно отпредизвикателство към Обама, като заяви, че безизходица в Конгреса няма: по думите му предложението на републиканците ще мине в Камарата, може да мине в Сената и да отиде за подпис при президента и ако той го подпише, кризата, която сам е създал, ще изчезне от само себе си.


*Дефолт (на плащането)
: неспазване на договор, свързващ кредитодържател с кредитора. Една страна, изпада в такова положение, ако не може да уреди плащане в определен срок или да плати определена лихва.