Обама предупреди за ”неизчислима вреда” за САЩ

В телевизионно обръщение към американците Барак Обама предупреди, че ако не бъде постигнат политически компромис между демократи и републиканци в Конгреса за повишаване на тавана на вътрешния дълг, това ще нанесе "неизчислима вреда" на САЩ.

Обратно в новината

Коментари - Обама предупреди за ”неизчислима вреда” за САЩ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е "риска на живото предаване" ;-) би следвало властта дадена от народа да идва и отговорността към народа. Никой не очаква големият шеф да знае всичко. Но се очаква той да намери начин да взема правилните решения и те са негова отговорност. За тази цел всички държавници имат експертни екипи. Дори българският президент има такива, въпреки, че няма почти никакви задължения и отговорности. Американският президент (повтарям) дори и да не разбира детайлите има кой да му помогне. А ако не сменят модела, то това е може би защото не искат.

Аз не ти говоря за обикновено поведение на държавника, аз ти говоря за най. висока и ПЪРВА ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВНИКА пред народа му. Така е в демократичните държави. А съветниците са подробности и ако е умен държавника, ще си подбере добри съветници.

Аз чета само доклади от извора, а не измислени американски .И ще те посъветвам и ти да ги четеш , дадени са на английски. Ти не знаеш разликата между "легитимна власт" и "върховенството на закона"? Смях!. Върховенството на закона регулира легитимната власт в правовите държави . Прочети повече книжки да правовата съвременна държава, та да не говориш глупости. Защото още римляните смятат, че глупостта = некадърност.

Да хвърлят вината върху съветниците си е номер на българските държавници от прехода Така те оправдават своето некадърно и разрушително държавничестване донесло огромни материални щети на България и народа и. Да ,ама не! В развитите демокрации ва Европа наречени welfare state държавника носи първа вина и стои на първата скамейка на народния съд, на втората се слагат неговите слуги, пардон съветници! Ето, в това е една от разликите между европейската реална демокрация и американската представителна

Нали твърдиш, че десните и в Северна Европа следват неолиберален модел. Вчера и онзи ден, например, се скъса да обясняваш това за норвежката управляваща партия. Тогава как с този модел са построили и поддържат държавите, които толкова превъзнасяш? И защо тогава непрекъснато плюеш срещу тях? За кризата в скандинавските страни по спомен ще спомена за 9% намаление на БВП през 2009 в сравнение с 2008 във Финландия и двуцифрена безработица в строителния сектор там. За Швеция ставаше въпрос за силно намаляващи профити на някои от най-големите шведски компании, 70 млн. долара загуба на Сони-Ериксон, фалит и продажба на чужденци на най-голямата верига за електроуреди ONOFF.

Ти си не само обикновен лъжец, а манипулативен лъжец. Няма намаление на БВП на Финландия и северняците, нито двойна цифра безработицата, там има само растеж на БНП. Тези мисли са само в твоето развинтено въображение. А десните в северните страни никога в последите 20 години не са управлявали сами, както е в други части на Европа . Винаги са били в коалиция с центристи и социалдемократи. И не са рушали, защото не могат, там има високоразвита правова държава и добре работещото върховенството на закона пази тяхната welfare state. Ама балканеца като разбира от върховенство на закона?

Виж например доклада на OECD от 7 Април 2010 за икономическото състояние на Финландия. Той говори много повече от голословните ти мантри... Приказките ти за върховенството на закона са ирелевантни в случая защото става въпрос за легитимно избрана власт. Все пак не става ясно какъв ти е проблема с тези политици и тяхната политика, след като тя не влияе на живота там и нещата при теб цъфтят.

ХАААААХАХАХААААА...къде си ма Тудорке(от УСА-то)

След като при вас всичко е толкова розово и изобщо не се усещат кризита какво си се загрижил толкова за САЩ, че пишеш непрекъснато за тях? Ама май не е така и онзи ден ви опровергаха с факти точно тук в този форум за това как се отразява кризата и на Финландия и на Швеция. Виж в първият ми постинг до КРАС какво пиша за клишираните манипулации и лозунговите пропаганди. Вас имах предвид...

всичко това се прави в името на новата американска валута - амеро

Благоденствието на САЩ е изкуствено още от Втората световна война насам, когато благодарение на военновременните дългове на Европа и разрушената й икономика всичкото злато попада в САЩ, след това доларът става единствената световна валута и американците си правеха каквото си искаха в икономиката - печатаха пари, манипулираха световните валутни пазари, взимаха безкрайни дългове, това е едно благоденствие на кредит... досега. С издигането на сили като Китай и ЕС това свърши и балонът е на път да се спука. Ако не е тази година, ще е след 5, но е неизбежно...

честно казано това, което виждаме да се случва в САЩ съвсем леко обезмисля идеите на Дянков да сложи таван на бюджетният дефицит... явно финансовата макрорамка все пак е въпрос на политическа договорка.

Да се сложи таван, значи да не се харчи много, за да има пари да си връщаме дълговете към СБ и МВФ. Това е целта на Дянков с неговото министерстване. И иска да бетонира това правило в конституцията, за да бетонира връщането на задълженията ни. А че СБ е прибрала милиарди наши изнесени крадени капитали и сега ти връща под формата на тежки държавни заеми, които ще изплащат две поколения българи- този въпрос Дянков не мисли или не е програмиран да мисли.

до колкото разбрах проблемът им е, че нямат право да тиражират нови държавни облигации, с които да покрият нуждата им от пари да платят регулярните си разходи в това число плащанията по съществуващият дълг. Прочее никъде не казвам, че се радвам... България като независима страна ще е от най-засегнатите (независим = някой, от когото нищо не зависи)

Пари има, как да няма като всеки божи ден се печатат по 1 милиард долара чисто нови шумящи гущерчета? По-точно се печатаха по 1 милиард на ден до преди кризата, сега са сигурно доста повече!

Господа, предлагам поправка в текста. Едно от достойнствата на българския език - по силата на неговото високо развитие, е да се възпроизвежда речево и писмено не чуждото изписване на чуждиците, а произнасянето им. Ето защо е редно да се изписва не "дефолт", както правят "новите руснаци", а "дефот", според произнасянето на думата в британския и американския английски език.

а на български това се превежда като "фалит" ;-)

мн. банкрути, (два) банкрута, м. 1. Изпадане в несъстоятелност, в неспособност да се изплащат задължения; фалит. 2. Прен. Крах, провал в обществената дейност или в личния живот. Банков термин: обявяване от съда, че физическо лице или фирма са неплатежеспособни, т.е., че не са в състояние да плащат задълженията си. Синонимен речник (същ.) фалит, несъстоятелност, неплатежоспособност (същ.) крах, катастрофа, провала, пропадане (същ.) проваляне, провал, неуспех (същ.) пълно проваляне, рухване, разорение (същ.) фалиране

А аз предлагам на асоциалиста, не правописа да изправим, а мисълта. Мисъл, като еднопочност на думи и дела. Тук, пред екранът и клавиатурата сме със СВОБОДНА МИСЪЛ, ако модератор и оператор я пропуснат, но когато трябва да се защити жизнена позиция, НЯМА НИКОЙ. Каква ще е полза от точният правопис , когато има явно БЕЗДЕЙСТВИЕ и НЕВЕЖЕСТВО в познанието за собствената ни немощ?!

У нашето американско село пък му казват дифолт...

"jizast", дреми ми на писания от факта да "хвана" брохипневмония. След 13 години изживяни в условията на ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ с онкологична смъртна присъда, пневмонията е пряк път към "отвъдното" и край на мъките. Не след много месеци ще кандисате всички вие, които си мислите че сте млади и здрави, че ПО - ДОБРЕ ЩЕ Е ИДВАНЕТО НА УЖАСЕН КРАЙ, ОТ КОЛКОТО ДА ПРОДЪЛЖАВА БЕЗКРАЙНИЯТ УЖАС НА ТОТАЛНОТО РОБСТВО. Второто Пришетствие е факт, макар да не се забелязва в земетресението от 11 март в Япония и "пускане" на ядреният дух от "Фукошима -1 ".

да се чуди човек, откъде маите са знаели, какви ще ги натворят банкерите хиляди години по-късно и ще тласнат човечеството на ръба... това, което не става с пари става с много пари, дори войните... а няколко десетки трилиони долари са ... МНОГО пари. (все още)

Маите, като пазители на времето, са достигнали до края на времената 11.11.2011 - 12.12.2012, видяли са какъв хаос настава и са са телепортирали топтан. Човеците, като пазители на Земята - Лейди Гея, трябва да разберат посоката в която трябва да насочат усилията си. Тяхна е задачата, да възвърнат нейната слава на ВИТРИНА НА ГАЛАКТИКАТА "Млечен път". Движението Zeitgeist доказва, че парите са нещо имагинерно. За низшите съзнания, те обаче се материализират, поради неконтролираната и привнесена от рептилите алчност.

технически или не, няма голямо значение за рейтинговите агенции. А те са трите слона, на които се крепи финансовият свят. В момента, в който се намали рейтинга на американските ценни книги много инвеститори ще бъдат задължени (законово) да пренасочат парите си в други активи, които може да са, но може и да не са налични. същевременно това ще доведе до увеличаване на лихвите в САЩ, което е добра предпоставка да вкара страната в сериозни затруднения. Алтернативата е да спре да се обръща внимание на въпросните рейтинги, но тогава се отваря вратата на сепкулантите, които ще предлагат финансови инструменти с изкуствено завишена степен на сигурност, което ще доведе до втора вълна проблеми подобни на CDS кризата от 2008-2009... от там нататък е въпрос на академичен интерес само колко зле ще се скапе световната икономика.

Барак, имахме един като тебе. Казваше са Тодор Живков. Не е лошо да са запознаиш с трудовете му.

Така е, като язва са, обостри ли се целия организъм страда.;)

jizast

Така е, даже и ти можеш да го разбереш харесва ли ти или не. Дето се вика ще слушкаш и ще изпълняваш, че да не ги разсърдиш, че лошо ти се пише :-D

Ще слушат и ще изпълняват дришовците като нас. Има други големи и силни играчи, които ще използват случая, за да вземат първенството. Така е било винаги, така и ще бъде. И то е ясно кой ще е този играч. За първи път в историята си човечеството ще има ЛИДЕР, а не главатар, какъвто в момента са САЩ. Те не можаха, нямат качества и няма да могат да надскочат тази си роля - ролята на главатар!

А план за връщане на дълга има ли?Или пак ще правите стандарт визнен стандарт "на заем"? На корав... лесно се сяда:)

ТОВА ЗА КОЕТО ПЪСАХ ПО ФОРУМА ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ СЕ ОКАЗА ЖЕСТОКА ИСТИНА : САЩ са една фалирала държава !!!!!! Налетите от правителството на Обама 300 , а в последствие 600 млрд.долара в банковата система не само не решиха ПРОБЛЕМА но го и задълбочиха !!! КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА??? Бавно и неусетно за правителството на САЩ започна детронирането на разплащателното средство с което частната печатница на долари ФЕД преразпределяше американската инфлация на останалите страни в света ползващи този доларов еквивалент!! КИТАЙ НАЛОЖИ НОВА ФОРМА НА РАЗПЛАЩАНЕ В КОЯТО ДОЛАРА НЕ УЧАСТВАШЕ КАТО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО. Договорените между Китай и останалите негови търговски партньори механизми на разплащане се основаваха на СУАПОВИТЕ СДЕЛКИ в които липсваше участие на долара !!!! НАЙ ГОЛЕМИЯ КРЕДИТОР НА БАНКРУТИРАЛА АМЕРИКА СЕ ОКАЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ, КОЙТО ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ ИСТИНСКОТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО НА АМЕРИКА - ОБЕЗПЕЧЕНИТЕ СЪС ЗЛАТОТО НАМИРАЩО СЕ В СЪКРОВИЩНИЦАТА НА САЩ АМЕРИКАНСКИ СЪКРОВИЩНИ БОНОВЕ. Филма дефолт вече сме го гледали по времето на Лукановото правителство. Ако не сега то утре ще ни го прожектира банкрутирала Америка. НЯМА ДА Е ПРИЯТНО , НО ЩЕ ГО ОТНЕСЕМ И НИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО "ЕС" В КОЕТО БАНКОВАТА СИСТЕМА СЕ ИЗГРАЖДА НА ЕДНА ВАЛУТА КОЯТО НЕ Е НАЦИОНАЛНА И КОЯТО СЕ ПЕЧАТА НЕОГРАНИЧЕНО ОТ 13 ДЪРЖАВИ !!!! Ами сега накъде???!!! към златния еквивалент разбира се !!!

Да, така е ,но ще бъде много жалко една комунистическа и ретроградна държава като Китай, стояща върху изкуствен балон, да заеме позицията на първа световна икономическа сила и да налага своя политически ретрограден модел върху света от икономически позиции. най голяма възможност да първа икономическа сила има ЕС, където е създаден най- високоразвития модел демокрация в света и най добре изградените правови и социални държави, но причина за сегашното лошо състояние на ЕС са само десните европейски неолибералисти, които сега управляват ЕС. Изход! Създаване на противодействащи на американски неолиберализъм в Европа политически сили и изгонване на десните от върха на ЕС.

Ретроградна!? Т'ва серизоно ли го пишеш?! Знаеш ли значението на думата?! Въобще имаш ли идея какво се случва в Китай?!

"една комунистическа - националсоциалитическа и ретроградна държава" от КОГО СЕ СЪЗДАВА? А каква е държавата Арец Израел? Чии пари се наливат в тези две държави? Ние, които сме докарани от тези същите сили да пасем трева, не смятате ли че можен да виждаме много точно и много по - далновидно в бъдещето? А бъдещето на ЗАПАДНАЛИЯТ западен свят е мрачно. За фалиралата мутраджийска държавица България, то обаче е БЛЯСКАВО. На "билденбергерите" това е известено лично от Беинса Дуно - Петър Дънов. Казал е им го лично, по време на участието му на техните сбирки преди 100 години. Поради това в днешния ден - 26 юли, след 1200 години от битката във Върбишкия проход на Кхан Крум и Император Никифор се е достигнало до дъното на пропадане на българската държавност. Предстои в 19 часа и 15 минути МАФИЯТА ДА ПОЛУЧИ ПЪЛНА ПОБЕДА НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Тези "сили" обаче са обречени, макар сега да са във върхът на своята слава.

Абе сигурно разбираш мноого добре ама гледна точка на някои които рабират повече от тебе, следващата икономическа сила в света това ще са китаиците! Колко са ретроградни и колко не, ще разберем след като ни се наложи да учим китайски, така както сега учим английски!

ЕС е следващото нещо което ще капитулира, като започне с Гърция,Ирландия,Испания,Португалия и накрая Германия, която е най-здравата икономика. Здрава икономика която политиката съсипа, когато реши да захранва инвалида Гърция. Просто трябва да започнем да залагаме кое ще е първо - USA or EU

Цената на една тройна унция злато от както започнах да се интерисувам от паричната система - 1967 година, беше $35. Котировките са: Най-ниска за деня = $ 1610.94 Коментарът е излишен и последният "черен петък - 13", за обезценяване на американските активи, тепърва предстои. За да достигнеш до подобна прогноза не е необходимо да си пророк, а само един най-обикновен реалист.

Не говори за това, че Китай е "изкествен балон" !!!! БАЛОНИ СА КАПИТАЛИЗИРАНИТЕ АКТИВИ НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ , КОИТО БЯХА НАДУТИ ОТ ЧЕТИРИТЕ РЕЙТИНГОВИ АМЕРИКАНСКИ АГЕНЦИИ !!!! Наясно ли си какво представлява капитализацията на активите , как се стига до нея след като инвестиционните банки са се сдобили с ипотечните облигации и каква е разликата между тях и първоначално заложените активи на фирмите работещи със заемен капитал ???. За последното само ще ти кажа , че разликата е не в десетки , а в стотици пъти. Ще ти кажа , че зад милиардите активи на инвестиционните банки "Фани Мей" и "Фреди Мак" стои като обезпечение само една офис техника. КАК МОЖЕШ ДА НАРЕЧЕШ БАЛОН КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА БЕЗ КОЯТО АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАШЕ ДА ИМАТ КАКВО ДА ОБЛЕКАТ И ОБУЯТ. Сбъркан си приятел , ама много си сбъркан.

Уважаеми КРАС, говоря да голям социален балон, а не икономически. Икономиката и материалните натрупвания са най- важните, защото върху тях се градят обществения модел( и общественото съзнание). Но е най- важно да бъдат не просто всякакви материални, а КАЧЕСТВЕНИ НАТРУПВАНИЯ. Какво гради сега Китай, той вкара американски модел НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ, но НЕ го вкара с всичките му атрибути, а смесица от старата политическа система и започна да гради някакви тип олигархичен капитализъм куча марка, с най голям капиталист и олигарх- ръководството на ККП този модел е ретрограден прилича на извратен вид на старата тоталитарна комунистическа държава, и при наличието на частни бизнес отношения стига до извратени форми на корупция и извратен обществен модел като цяло. А отделно качествените натрупания зависят от вида на правовата държава и вида демокрация упражнявана в обществото. Най- добри качествени натрупвания имат европейските welfare states, които са изградили и най правовите и социални държави в света. Към тях прибавям и Япония, която следва от ВСВойна северно европейския модел welfare state. Нищо подобно не се вижда в Китай , тя остава НЕправова държава и с огромни социални проблеми в обществото си, което аз наричам социален балон, който може при една определена намеса и боцване с игла да се спука. Не си ли ди задал въпроса защо Япония смята Китай за свой най-голям враг?

КРАС - в голяма грешка си.. Милиардите (в ценни книжа), които САЩ дължат на целият свят нямат златно покритие.. всъщност нямат никакво покритие освен гаранцията измислена от 3-те най-"авторитетни" рейтингови агенции, че американските държавни дългови инструменти са най-сигурното възможно нещо на света... Благодарение на това американците се радват на най-ниските възможни рискови премии, които оказват влияние върху лихвите.

САЩ също имат съкровищница, която служи като обезпечение на гарантираните от държавата ценни книги, но не и на напечатаните от частната печатница наречена ФЕД хартийки които са приети като световно разплащателно средство. АМЕРИКАНСКИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР Тимъти Гайтнър Е ГОТОВ ДА ОГЛАВИ СЪКРОВИЩНИЦАТА НА САЩ ВЕДНАГА СЛЕД 02.08.2011 ГОД.!!! В настоящия момент един от големите проблеми които се разискват в САЩ е дали държавните ценни книги биха могли да послужат като обезпечително средство или трябва да бъдат изключени като средство представляващо финансов регулатор. ДОСКОРО НАЙ ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАТЕЛИ НА ТЕЗИ ЦЕННИ КНИГИ БЯХА КИТАЙ СЛЕДВАН ОТ ЯПОНИЯ !!! В настоящия момент това е ФЕД !!! Познай защо се е променила тази класация и какво ще пазарят с държавни ценни книги в банкрутирала Америка централните банки на Китай и Япония ?? НЕЩАТА И ЗА САЩ И ЗА КИТАЙ СА ДРАМАТИЧНИ !!!

От това, което пишеш си личи, че е голяма каша в главата ти. Пакетите, за които говориш имаха съвсем друго предназначение и те си свършиха работата. По същият начин постъпиха и много други държави. От почти две години САЩ бележат непрекъснат икономически ръст. Не е толкова голям, колкото им се иска, но го има и това не се вписва в приказките ти за фалит. В момента проблемът е политически и се дължи на острата борба между демократи и републиканци с оглед предстоящите догодина избори. Пари има, но за да се използват трябва да има законно основание и за това е нужно да се повиши границата на дълга, а републиканците са на принципа колкото по-зле, толкова по-добре. Нещо като простотиите с вота на доверие в нашият Парламент. Пристрастрия всеки има, но вярната интерпретация на коректните факти е задължителна ако някой иска да представи стойностно и обективно мнение. Другото си е пристрастно плюене, манипулации и пропаганда с клишета, каквито има предостатъчно във форума и които не заслужават внимание.

В МОЯТА ГЛАВА НЕЩАТА СА ПОДРЕДЕНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕЧИИ ДРУГИ ГЛАВИ КОИТО ГОВОРЯТ ЗА "ПОЛИТИЧЕСКИ" РЕШЕНИЯ ТОГАВА КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ОТКАЗ НА ЕДНА ДЪРЖАВА ДА ПЛАЩА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ. Истинския проблем на САЩ не е границата от тези 14,3 трильона долара дълг натрупан само за десет години, а обстоятелството, че с въведените от Китай суапови сделки долара бе пратен в коша за боклук и от световно разплащателно средство се превърна в една никому ненужна хартийка печатана от някаква частна печатница именуваща се с гръмкото име ФЕД. ПЕЧАТНИЦАТА ФАЛИРА БЕ ПРИЯТЕЛ, А ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ. НИКОЙ НЕ ИСКА ТЕЗИ НИЩО НЕСТРУВАЩИ И НИКОМУ НЕНУЖНИ ХАРТИЙКИ НАРЕЧЕНИ ДОЛАРИ БЕ!!! Идва времето на златния еквивалент. Само ти ли не си го разбрал и ми говориш за политика, тогава когато една държава фалира????? Този филм го прожектира през 1990 година др. Луканов когато обяви мораториум върху обслужването на дълга. Само, че ти тогава или си ходил прав под масата или още майка ти и бащати не са те били проектирали.

ПРАЗ, проблемът в САЩ се казва НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ- икономически модел( и обществен) и той трябва да се смени. Както навремето Рейгън го наложи с политическо решение и държавна политика ,трябва да се дезактивира сега пак с политическо решение(реформи в законодателството)и от надстройката отгоре надолу.

Дали през 2012 година не ни очаква нова криза, тежко ни, мисля, че от сега е време да се вземат някакви мерки за съживяване на потреблението, за да поизтласне икономиката напред иначе тежко ни. Не работи ли бизнеса, не се ли увеличи покупателната способност няма приходи, няма за образование, за здравеопазване, май ще има само за НС и министрите, и съдебната система.

Вера, а даваш ли си сметка, че парите за това потребление ще изтекат на запад, като вода в пясък. Ние вече не произвеждаме и храна. Само водата е наше производство.

той и Обама затова наля няколко трилиона долара в икономиката на САЩ - да съживи потреблението... Както се видя на теория това работи, но на практика е бездънна каца.

Закото Оваба не осъзнава откъде идват бедите и за това не знае как да ги спре. Бедите идват от АМЕРИКАНСКИ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ- американски икономически и социален модел, наложен с държавна политика в САЩ по вренето на Рейгън и в същото време разпространен по цял свят, понеже излиза от най голямата икономическа сила. И всички нещастия на Европа от тогава до сега идват от там. А на САЩ донесе сегашен фактически фалит, но още не се осъзнава от американските политици, защото за да спреш неолиберализма и го промениш в по-добра посока, трябва да започнеш не с икономически промени , а с ПОЛИТИЧЕСКИ РЕФОРМИ(от надстройката отгоре надолу ). Такива не се виждат при Обама и за това той остава слаб реформатор.

Нека не се плашат американците. Ние сме с тях.

Това определено е края на "икономическият либерализъм" и на "живота на вересия"Крайно време е САЩ да си поемат разноските които прави отдавна фалиралата им държава и да престанат да изнудват света да им плаща сметката.Те явно не могат да осъзнаят,че са пред страхотна пропаст и само едно неправилно движение - пропадат.Единственото им спасение е да се молят Китай да не реши да се оттърве от Американския дълг и да реши да го "продава".Тогава ще стане много интересно и доста "напечено"

Китай вече го продава и иска да се отърве от него, като купува външните дългове на източноевропейските страни. Попитай се защо не купува на западноевропейските , а се е наточил към източноевропейските? Ето това е поинта на въпроса ми?

защото истината е всички да се върнев във времето на съветският съюз а такива умници!!!!!!..да станат министри на икономиката!

китай купува дълга на испания и португалия, или и те са в източна европа.

Китайците няма да си отрежат клона на който седят. Открай време американците правят харченето, китайците спестяването. И за двата велики народа е добре. Милиони бедни до гуша китайски селяни си намериха препитание в заводите и избегнаха мизерията. От друга страна, ако "свършат" парите на Америка няма кой да купува. Схемата работи добре през последните 15-20 години, парите които Китай получава от експорт си ги връща немедленно обратно в Америка под формата на покупка да държавни облигации. Американците се оказват отново с пари кеш в ръката. Купуват си китайски стоки.(почти нищо не се произвежда в Америка) И така си върви цикъла. Няма причина тази изгодна за всички уредба да се прекъсва, никой нищо няма да спечели. Ние (Българите) седим отстрани и се радваме на валутния борд, на ниския бюджетен дефицит- все уж "добри" политики. И на 300-те евро заплата.

Защо да не се радваме на валутния борд? С него левът е силен и 300Е стигат, освен това всичко е безкрайно евтино! Супер сме си, а това че няма производство е добре - няма замърсяване, не се експлоатира човешкия ресурс и българинът умува по форуми и кръчми, ама си живурка някак! След като е затлъстял като тюлен - не е за жалене!

О-о-о, ще свърши, в момента в който воения потенциал на Китай достигне ниво което, не позволява да бъдат освобождавани или демократизирани насилствено. Иначе тежки времена се задават, големи борби за демокрация предстоят, особенно на фона на т'ва, че презокеанската империя няма противовес.

Китайците няма да си отрежат клона, освен ако някой не отрезви редовите китайци, че работят като роби за благото на американският народ... Все пак това е малко вероятно. По-вероятно е американците сами да поискат да намалят парите, които дължат на Китай и Индия като девалвират валутата си.. Тогава китайците съвсем с право ще са много сърдити и не се знае какви ответни мерки ще вземат. Според мен най-вероятно ще изтъргуват Тайван, срещу американските бонове. В смисъл - ще опростят съществена част от американският дълг, но ще се наместят в Тайван.

ако едни хора живеят с 1200 долара на месец, какво ще им стане ако заживеят с 800 - няма втора кола, няма кариби, айпод всеки месец да се освестят

в България нищо няма да стане, в Европа би имало протести, в Гърция стачки... в САЩ обикновените хора имат оръжия - там ще стане революция...

В САЩ никога не са ставали революции, а вътрешни войни. Европа е майката на революциите, отдавна се чака продължение на Френската революция и нова Социална революция. На Балканите най- много да се възроди партизанското движение или хайдутлъка.-:)

и сега след като ЕС временно замаза проблема с евро-зоната на ред са американците и техните експлозивно растящи задължения. Много ми е любопитно кой ще надделее. Планът на Обама е "дайте да налеем едни пари и икономиката, барем зацепи", докато републиканците залагат на тезата "да ограничим харчовете и да не задлъжняваме повече". Първите не казват, че тези пари някой трябва да ги връща и не е ясно колко изобщо трябва да се "налеят". А вторите им е все тая, щото не те управляват и няма на тях да им се налага да обясняват на американците, че трябва да започнат да работят много, а да харчат малко, най-добре нищо. абе каквото и да стане целият свят ще го изяде.

Американците ли трябва да започнат да работят много бе смешник. И това го казва "работлив" българин.

имах предвид истинска работа дето изпотява, а не сегашният бизнес дето само върти пари. В момента американците не работят. Блещенето по цял ден пред едни монитори с борсови индекси не е работа, която създава реален продукт с реална стойност. 16-часовото бачкане като сервитьор в кварталната закусвалня е сериозна работа, но за съжаление не може да изплати 14 цифреният им дълг.

впрочем имаше една сметка, че средно всеки американец дължи няколкостотин хиляди долара, докато средният годишен доход на американците е около 50к. Ще рече трябва да работят без да ядат поне 2-3 години за да си върнат дълговете... това имам предвид под "много"

да пратим Дянков да ги оправи

Дянков наистина може да ги оправи, но лобитата в САЩ няма да подкрепят подобни действия. Това ненинуемо ще доведе до "Гръцки сценарий" в Щатите най-късно след 4-5 години. А на Дянков - бъдещите поколения трябва паметник да му издигнат.

да паметник, как на гърба на гладните и бедните иска да избута кризата. милионерите се увеличавали, защото в бг няма закони за нищо. ай не ставай смешен.