Американските гласоподаватели в щата Джорджия ще решат последната надпревара за Сената на САЩ, като изберат между сенатора от Демократическата партия Рафаел Уорнък и футболната легенда от Републиканската партия Хершъл Уокър след четириседмична кампания, съобщи АП.

Тазгодишният втори тур е с по-нисък залог от двата през 2021 г., когато победите на Уорнък и колегата му демократ от Джорджия Джон Ософ осигуриха на демократите контрол над Сената. Изходът от вота във вторник ще определи дали демократите ще имат абсолютно мнозинство в Сената с 51-49 гласа или ще контролират камарата с 50 на 50 гласа въз основа на решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.

С втория тур приключва ожесточената борба между Уорнък, първия чернокож сенатор в щата и старши служител на църквата в Атланта, в която е проповядвал Мартин Лутър Кинг-младши, и Уокър, бивша футболна звезда от Университета на Джорджия и начинаещ политик, който води кандидатурата си по примера на бившия президент Доналд Тръмп.

Победа на Уорнък ще затвърди статута на Джорджия като място на сблъсък, който ще се насочи към президентските избори през 2024 г. Победа на Уокър обаче може да е индикация, че победите на демократите в щата може да са донякъде ограничени, особено като се има предвид, че републиканците в Джорджия пометоха всички останали надпревари в щата миналия месец.

На тези избори Уорнък водеше пред Уокър с около 37 000 гласа от близо 4 милиона подадени, но не успя да получи мнозинство, което доведе до втори тур на гласуването. Около 1,9 млн. гласа вече са подадени по пощата и по време на предварителното гласуване, което е предимство за демократите, чиито избиратели по-често гласуват по този начин. Обикновено републиканците се представят по-добре при гласуването в деня на изборите, като крайните резултати определят победителя.

Миналия месец 60-годишният Уокър изостана с повече от 200 000 гласа от републиканския губернатор Брайън Кемп след кампания, съпътствана от интензивно проучване на миналото му, криволичещи предизборни речи и множество компрометиращи обвинения, включително твърдения, че е платил за абортите на две бивши приятелки - обвинения, които Уокър отрича.

Уорнък, чиято победа през 2021 г. беше на специални избори, за да изкара остатъка от мандата на сенатора от Републиканската партия Джони Исаксън, звучеше уверено в понеделник по време на последния ден на кампанията. Той прогнозира, че е убедил достатъчно избиратели, включително независими и умерени републиканци, които подкрепиха Кемп, че заслужава пълен мандат.

"Те видяха, че ще работя с всеки, който ми помогне да свърша добра работа за народа на Джорджия", каза 53-годишният сенатор. "Мисля, че те ще се справят с това. Те знаят, че в тази надпревара става въпрос за компетентност и характер".

В понеделник Уокър провеждаше кампанията заедно със съпругата си Джули, като поздравяваше поддръжниците си и им благодареше, вместо да произнесе обичайната си предизборна реч и да отправи пълноценни нападки срещу Уорнък.

"Обичам ви всички и ние ще спечелим тези избори", каза той във винарна в Елайджай, сравнявайки вота с шампионатите, които е спечелил като спортист. "Обичам да печеля шампионати.

Уорнък е похарчил около 170 млн. долара за кампанията, което далеч надхвърля близо 60 млн. долара на Уокър.