"Много от хората имат много лош опит, за съжаление. Ние сме подготвени за тази ситуация. Много е стресиращо, но за много хора това вече е рутина. При предишните бомбадировки се страхувах през цялото време, две седмици буквално треперех от страх. Сега просто си отивам в бомбоубежището и изчаквам да приключи всичко", разказа пред NOVA българката Рая Паунова - свидетел от първо лице на ескалацията на конфликта между Израел и Газа.

Няколко дни след подновяването на военните действия в ивицата Газа и бомбардировките над Израел, напрежението продължава да расте. Палестинското ислямистко движение Хамас потвърди смъртта на свои висши командири при израелски въздушни удари, включително на командващия военното крило на организацията в ивицата Газа - Басем Иса. 

Хората, живеещи в региона, обаче са изплашени и описват ситуацията като една от най-ужасяващите емоции, които можеш да преживееш.

90 секунди. Толкова са необходими на една ракета да стигне от Южен Израел до Тел Авив. Толкова е и максималното време, което Рая прекарва в бомбоубежището. Според нея обаче това време не е толкова кратко. В южната част на страната хората имат между 10-15 секунди, за да намерят сигурно място. Последната нощ сирени и сигнали за тревога в израелския град са се чували на всеки час.

"Много е стресиращо. Мисля, че няма по-парализиращ звук от този на сирената. Ако нямаш бомбоубежище вкъщи, това означава, че трябва да отидеш в обществено или да се скриеш в мазето. И това на всеки час. Не можеш нито да се изкъпеш, нито да сготвиш. В момента, в който отнякъде изстрелят ракети към Тел Авив, се пускат сирените. Армията ги засича веднага", разказа Рая.

Директните удари на ракети в сгради са рядкост, благодарение на железен купол, който предпазва града и има 90% успеваемост при прихващането на ракетите.