Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с голямо мнозинство Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство.

Окончателният доклад включва изменения, внесени от българските евродепутати Филиз Хюсменова (ДПС-АЛДЕ), Емил Радев (ГЕРБ-ЕНП) и Сергей Станишев (БСП-С&Д), призоваващи за незабавното присъединяване на България и Румъния към Шенген, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

В доклада се подчертава, че прилагането на Шенгенското законодателство във всички държави-членки, които са изпълнили техническите критерии за присъединяване, води до по-силна и координирана правна рамка.

Освен това се припомня, че готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген, е заявявана многократно от Европейската комисия, включително от председателя Жан Клод Юнкер в речта му "За състоянието на Съюза" от 2017г., в резолюция на Европейския парламент от 2011 г., както и в редица заключения на Съвета. Затова парламентарната комисия настоява Съветът да вземе положително решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген колкото може по-скоро.

Това е първият годишен доклад за функционирането на Шенгенското пространство, изготвен от Европейския парламент, в който са описани "някои недостатъци", като повторното въвеждане на временен граничен контрол.

Авторите на доклада посочват, че до това решение се е стигнало заради "провала" на системата за предоставяне на убежище и липсата на политическа воля и солидарност между страните членки на ЕС. Евродепутатите осъждат "всяко издигане на физически бариери, каквито са оградите".