България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия, предаде БТА.

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорител на ЕК днес посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС.

В отговор на въпрос за възможността за бъдещи мирни преговори говорителят поясни, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро.

Комисията призова днес Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, заяви говорителят на ЕК. Той уточни, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.