Български гражданин, мъж на 47 години, е сред загиналите при взрива в испанската столица Мадрид, съобщиха от Министерство на външните работи. Той е минавал случайно по тротоара покрай срутилата се сграда, съобщават испанските медии, цитирайки вицепрезидента на регионалното правителство.

Посолството ни в испанската столица бе информирано за смъртта на нашия сънародник устно по два различни канала от местната полиция. Очакваме официално писмено уведомление, допълниха от МВнР.

Испанските власти уточниха, че загиналите са най-малко трима, ранените - 11, а един е в неизвестност. Освен 47-годишния българин, жертва на експлозията е станала 85-годишна жена. Сред загиналите е и 35-годишен електротехник. Четирима от ранените са приети в болница. 

Мощната експлозия избухна около 15 часа местно време в 7-етажна сграда на улица "Толедо" в центъра на испанската столица. Няма пострадали в намиращите се в близост до засегнатата сграда дом за възрастни хора, училище и параклис.

На мястото на инцидента са полицейски екипи, екипи на пожарните служби, както и хеликоптери в готовност за незабавни действия при необходимост.

По първоначална информация причина за експлозията е изтичане на газ при извършване на ремонтни дейности. Сградата е собственост на църква.

В ход е евакуация на намиращите се вътре и в района около нея, където също има сериозни материални щети, включително и повредени от взрива автомобили. Видеокадри и снимки в социалните мрежи и медиите показват мащабите на разрушенията веднага след експлозията в сградата и по околните улици.

Премиерът Педро Санчес написа в Туитър, че следи развитието на събитията.