Това съобщи българското посолство в Лондон след получен официален отговор от полицейската служба на Девън и Корнуол и Службата за контрол на трудовото посредничество и трудовата експлоатация /GLAA/, информира Министерството на външните работи (МВнР).

В четвъртък при операция на органите на реда в Корнуол е била разкрита ферма, в която са работили като "бели роби" около 200 имигранти. Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейска акция.

Установено е, че работниците са от Литва и Румъния. Те са настанени в приемен център. Някои обаче са останали във фермата и не искат да я напуснат.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда.

В британски медии се появи информация, че хората, които се трудели при нечовешки условия, са от България, Румъния, Полша и Литва. Именно това е провокирало запитване на българското посолство до британските власти, вследствие на което става ясно, че сред "белите роби" българи няма.