Българите са членове на екипажа на кораба "Свети Николай", плаващ под български флаг, предаде БНТ. Корабът се менажира от бургаската фирма "Сийборн Трейд", чийто управител Дойчин Дойчев твърди, че няма никаква информация за случая. Според него връзката с плавателния съд е била изгубена преди няколко дни.

Пред БТА той обясни, че след информацията за акцията изпратили официално запитване до испанските власти. По телефона капитанът на пристанището в Кадис ми каза само, че се води разследване, заяви още Дойчев. Дойчев каза още, че екипажът е съставен основно от моряци от Бургас и Варна. Доколкото си спомням по памет, капитанът е от Варна, добави той.

Освен българските моряци, които е трябвало да транспортират и охраняват пратката, по време на акцията са задържани шестима колумбийци в Мадрид, а четирима испанци - в северозападната област Галисия.

Генералният директор на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо заяви, че това е най-голямата пратка кокаин, която е залавяна за последните няколко години. Цената на един килограм на черния пазар в Испания достига 36 000 евро. Кокаинът е трябвало да бъде продаден от дилъри в Мадрид.

Според испанската полиция дрогата е натоварена в Южна Америка и е пътувала за бреговете на Галисия. От там е трябвало да бъде транспортирана към Мадрид. В момента корабът стои на пристанището в Кадис.
"Нашата основна цел е да попречим на международните наркотрафиканти да използват Испания като платформа за влизане на дрогата в Европа", заяви още Игнасио Косидо.

Операцията е проведена в сътрудничество с българската полиция, но засега няма информация от МВР. Съвместните действия са започнали още преди 8 месеца.
Акцията по задържането е протекла безпроблемно, защото хората на кораба не оказали съпротива. Вероятно в следващите дни ще има още задържани.

В средата на октомври м.г. българи бяха сред задържаните на белгийски товарен кораб във венецуелския щат Боливар, на който бил открит почти половин тон кокаин. Корабът "Херген шулте" идвал от Испания и бил на котва в пристанище в река Ориноко. Той щял да отпътува за Франция, с товар от стомана по документи, когато нахлула Венецуелската национална гвардия.