Министерството на отбраната на Азербайджан отрече съобщенията за ракетно нападение на катедралата "Свети Христос Спасител Казанчецоц" в град Шуша (Арменски Шуши) в Нагорни Карабах, заявявайки, че азербайджанската армия не е насочена към религиозни паметници, предаде ТАСС.

"Информацията за щетите върху църквата в Шуша няма нищо общо с военните действия на азербайджанската армия. За разлика от въоръжените сили на Армения, които по време на обстрела на Ганджа на 4 октомври нанесоха поражения на граждански обекти, жилищни сгради, както и на комплекса Имамзаде, който е религиозен и архитектурен паметник, Азербайджанската армия не е насочена към исторически, културни паметници, особено религиозни ", се казва в изявление на министерството на отбраната.

По-рано официален представител на Министерството на отбраната на Армения съобщи за ракетна атака на азербайджанските въоръжени сили срещу катедралата "Свети Христос Спасител Казанчецоц" в Шуша, както и за нов нов удар по катедралата, при който  са били ранени трима журналисти, единият от тях е руски журналист, работещ за сайта Segodnya.ru. Другите двама са арменец и журналист, работещ за чужда медия, чиято националност не се уточнява, предаде Ройтерс. Състоянието на руския журналист е тежко.

Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември и се водят боеве на границата. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и обявена мобилизация. Страните съобщават за убити и ранени, включително сред цивилното население.

Баку и Ереван оспорват собствеността върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт от 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седемте съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от тримата съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Междувременно Русия съобщи, че Армения и Азербайджан са потвърдили, че външните им министри ще пристигнат днес в Москва за преговори, съобщи агенция РИА Новости, като се позова на руското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

"Баку и Ереван потвърдиха участието си в преговорите в Москва. В ход е активна подготовка", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Кремъл отправи поканата към азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов и арменския му колега Зограб Мнацаканян по-рано днес. Владимир Путин призова враждуващите страни да прекратят бойните действия в Нагорни Карабах по хуманитарни причини и да започнат обмен на пленници и на телата на убитите войници.

Очаква се като посредник в преговорите да участва руският им колега Сергей Лавров.