Бъдещето на младите беше откраднато - това заяви днес шведската природозащитничка Грета Тунберг пред британските депутати в Лондон, предадоха световните агенции.

"Нашето бъдеще беше откраднато всеки път, когато вие казвахте: "Човек живее само веднъж", заяви тийнейджърката, която се превърна в говорител на своето поколение, настояващо за повече усилия срещу климатичните промени.

"Вероятно ние нямаме повече бъдеще", допълни Тунберг пред депутатите, сред които бяха и лидерите на лейбъристите Джереми Корбин и на либералните демократи Винс Кейбъл.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув каза, че посланието на Грета е било чуто и призна: "Не сме направили онова, което трябваше". "Трябва да действаме сега, предизвикателството не може да е по-очевидно от това. Грета, Вие бяхте чута", каза Гоув (двамата са на снимката на преден план).

Грета Тунберг пристигна в Лондон през уикенда, за да засвидетелства подкрепа на движението Бунт срещу унищожението, което от девет дни организира блокади, за да настоява за спешни действия в защита на климата. Днес няколкостотин демонстранти отново се отправиха към парламента, където депутатите подновиха работа след почивката по Великден.

От началото на протестното движение бяха задържани над 1000 протестиращи. 72 бяха обвинени днес и в скоро време ще се явят в съда заради възпрепятстване на движението по обществени пътища и за оказване на съпротива на полицията.