Чешкият премиер Анджей Бабиш обяви днес, че е наредил на службите в правителството да спрат употребата на мобилни телефони на китайската компания Хуавей (Huawei), предаде Асошиейтед прес.

Днешното съобщение бе направено, след като вчера Националната агенция за кибернетична и информационна сигурност (NCISA) предупреди, че хадруер и софтуер, произведени от Хуавей и други китайски телекомуникационни компании, представляват заплаха за сигурността.

Хуавей отхвърли тези обвинения и призова NCISA да предостави доказателства, вместо да потъпква репутацията й без никакво основание.

Министерството на промишлеността и търговията незабавно заяви, че ще изпълни заповедта на Бабиш, а другите министерства, използващи продукти на Хуавей, изглежда ще последват примера му.

Хуавей попадна на прицел на американските служби за сигурност поради връзките си с китайското правителство. САЩ притискат други страни да ограничат употребата на неговата технология, предупреждавайки, че могат сами да се отворят за шпионаж и кражба на информация