Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи у нас е британският вариант на коронавируса. Наясно сме и с друго - след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Но изключително тревожна информация има за нигерийския вариант. Това каза по-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Рано е да кажем какви са характеристиките му и да се плашим, добави той. 

Същевременно от Словения дойде новината, че след британския и южноафриканския вариант на коронавируса, в страната се е появил и нигерийският вариант, като досега са регистрирани най-малко седем случая на зараза с него.

Към момента нигерийският вариант е най-разпространен в Дания, Великобритания, Нигерия и САЩ.

Каква информация има засега за нигерийския щам

Вариантът на коронавирус, наречен B1525, се превърна в едно от най-новите попълнения в глобалния списък за наблюдение на вариантите на SARS-CoV-2.

На 1 март британското издание "Конверсейшън" (The Conversation) писа, че учените следят внимателно този вариант, тъй като той има няколко мутации в гена, който кодира шип протеина - частта от вируса, която се закрепва върху човешките клетки. Тези промени включват наличието на все по-добре познатата мутация, наречена E484K, която позволява на вируса частично да избегне имунната система и се среща във вариантите, идентифицирани за първи път в Южна Африка (B1351) и Бразилия (P1).

Въпреки че няма информация какво означава това за B1525, има все повече доказателства, че E484K може да повлияе на ефикасността на ваксините срещу COVID. Но досега няма доказателство, че B1525 е по-лесно предаваем или че води до по-тежко заболяване.

Както и други варианти, B1525 изглежда се появил съвсем наскоро. Най-ранният пример в споделената глобална база данни за коронавирусни геноми, наречена Gisaid*, е от 15 декември 2020 г. Той е идентифициран при лице във Великобритания.

И както много варианти, B1525 вече е обиколил света, преди да е попаднал под прожекторите.

Общо 204 секвенции на този вариант на коронавируса в Gisaid могат да бъдат проследени до 18 страни към 20 февруари 2021 г., отбелязва британското издание.

Две държави (Дания и Обединеното кралство) представляват повече от половината от случаите, но тези две страни също откриват секвенции на много геноми на коронавирус.

Други страни, които са въвели поне един геном от този вариант в онлайн базата данни, са Нигерия, САЩ, Франция, Канада, Гана, Австралия, Япония, Италия, Холандия, Йордания, Сингапур, Финландия, Швейцария, Департамент Майот (отвъдморска територия на Франция), Белгия и Испания.

Общо 31 генома B1525 са представени на Gisaid от Нигерия. В изявление от 19 февруари 2021 г. за варианти на коронавирус от Нигерийския център за контрол на заболяванията се съобщава, че първият открит геном B1525 е от проба, взета на 23 ноември 2020 г. от пациент в щата Лагос, но пробата не е незабавно включена в базата данни. Така пробата от Обединеното кралство е първата записана. Досега вариантът е открит сред случаите в пет щата в Нигерия.

Който и начин да изберем за измерване честотата на B1525, на този етап той остава рядък вариант. Но се присъединява към нарастващия списък от варианти на коронавирус, които трябва да бъдат проучени подробно. Така ще се разбере дали това е вариант, от който трябва да се тревожим, и ако е така, къде се намира на дъската с другите варианти  - които да следим и за които да търсим отговор, отбелязва The Conversation.

*GISAID е глобална научна инициатива и първичен източник, създадена през 2008 г., която осигурява отворен достъп до геномни данни за грипни вируси и коронавируси.