Азербайджан възнамерява да позволи на група експерти от ООН да посети Нагорни Карабах до няколко дни, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на азербайджанския президент.

Канцеларията каза още, че медиите също ще могат да посетят Нагорни Карабах.

Междувременно броят на етническите арменци, които се опитват да напуснат региона след светкавичната азербайджанска военна офанзива, достигна 90 000 души, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. САЩ и други страни призоваха Баку да допусне международни наблюдатели в Нагорни Карабах на фона на опасения относно възможността за нарушения на човешките права. Армения обвинява Азербайджан в етническо прочистване на спорния регион, а Баку категорично отрича това.

Същевременно днес в азербайджанския град Евлах се провежда трета среща на представители на централните власти на Азербайджан и арменците от Нагорни Карабах, съобщи новинарската агенция АПА.

Азербайджанските въоръжени сили пък са задържали бивш командир на въоръжените сили на сепаратистките арменци от Нагорни Карабах на граничен пункт с Армения, предаде ТАСС, като се позова на източник, близък до командира. Според агенцията командирът Левон Мнацаканян е бил начело на армията на самопровъзгласилата се Република Арцах от 2015 до 2018 година.

Работата на руските миротворци, които вече се намират на територията на Азербайджан, ще бъде предмет на обсъждане с Баку, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. "Едва ли някой може отговори на този въпрос в момента, тъй като сега говорим за мисия, която е на територията на Азербайджан. Това ще бъде предмет на нашето обсъждане с азербайджанската страна", каза Песков в отговор на запитване относно по-нататъшната съдба на руската мироопазваща мисия във връзка с прекратяването на съществуването на сепаратистката арменска република от 1 януари 2024 година. Той добави, че въпреки това въпросът за подписване на мирен договор между Армения и Азербайджан остава актуален.