Лидерите на Азербайджан и Армения се споразумяха вчера да не прибягват до сила при уреждането на споровете помежду си и да изпълняват постигнатите вече споразумения между двете бивши съветски републики, предаде Ройтерс, като се позова на новинарската агенция РИА.

Руският президент Владимир Путин влезе в ролята на посредник и се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян в руския черноморски град Сочи.

Миналия месец се стигна до сблъсъци между Армения и Азербайджан, при които загинаха над 200 души. До сблъсъците се стигна въпреки постигнатите през миналата година и през 2020 г. споразумения за намиране на мирно решение на разногласията между двете страни.

"Споразумяхме се да не използваме сила и да не прибягваме до заплахи за употреба на сила, да обсъждаме и да решим всички проблемни въпроси само на базата на взаимното зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на границите", се казва в съвместно изявление на двете страни, цитирано от РИА.