Австрийският министър на транспорта Норберт Хофер бе избран за председател на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) след оставката на досегашния й лидер и вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Ръководството на партията единодушно назначи министъра на транспорта и бивш кандидат за федерален президент Норберт Хофер за нов председател на АПС, гласи декларация на партията.

Щрахе бе опетнен от скандално тайно заснето видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и водачът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан Гуденус разговарят с жена, говореща руски и представена като племенница на руски олигарх, за партийни дотации и гаранции за сделки в замяна.

След оставката на Щрахе управляващата коалиция между Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц и АПС се разпадна и президентът Александър Ван дер Белен предложи предсрочни парламентарни избори да се състоят през септември.

"Това е краят на един политически проект. Той бе опит да се намери нов подход към изпаднала в безизходица политическа система с изчерпана, но неизменна коалиция от консерватори и социалдемократи", пише днес за политическия трус в Австрия германският вестник "Велт", цитиран от ДПА.

"Това бе опит да се опитомят десните популисти, които заплашваха, че ще станат най-силната партия в Австрия, и да се въвлекат в процес на реформи, който за 516 дни постигна повече от различните коалиции начело с канцлерката Меркел за години наред. За по-малките партии в Австрия, като Зелените и либералите от Неос, тези събития трябва да превърнат в стимул. Както и за социалдемократите. Сега те трябва да предложат привлекателни идеи как да бъде реформирана Австрия - например по-отворен пазар, повече възможности, повече благосъстояние. Не бива да се надценяват последиците от края на австрийския експеримент за Европа. Всяка страна трябва да извърви своя път, така че да няма място за изключване, национализъм и нелиберални тенденции. А това не може да се каже за повечето европейски страни. Европа е в несигурна ситуация и не е ясно какво предстои", добавя "Велт".