След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване по отношение на бившия вицеканцлер и неговия помощник Йохан Гуденус, предаде РИА Новости, позовавайки се на австрийски медии.

"Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис", се казва в изявление на прокуратурата.

Прокуратурата е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа, във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии, обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията.

Скандалният запис

Безпрецедентният скандал с Австрийската партия на свободата е заради тайно записано видео, разпространено от германските медии Spiegel и Süddeutsche Zeitung. От него става ясно как през юли 2017 година, месеци преди изборите за парламент, шефът на партията, който сега е вицеканцлер - Щрахе, обещал на предполагаема племенница на руски олигарх строителни проекти в замяна на помощ за партията в изборите. Срещата се състояла във вила в Ибиса, малко преди парламентарните избори. Там австрийския политик, заедно с партийния си заместник отдъхвали. Рускинята им заявила, че желае да инвестира поне четвърт милиард евро в Австрия, а също така и да поеме австрийската водища медия Kronen Zeitung. В замяна Щрахе обещал в компенсация държавни договори, които да бъдат пренасочени от известната строителна компания Strabag, известна у нас с ремонта на покрива на летището по времето на царя. Щрахе предложил на племенницата и лицензи за хазарт.

Предсрочни избори

Скандалният запис доведе до оставката на Щрахе и политическа криза в страната. Австрийският президент Александър Ван дер Белен днес предложи предсрочните парламентарни избори след скандала, разтърсил Австрийската партия на свободата (АПС), да се състоят през септември, предаде Франс прес.

"Предлагам нови избори през септември, по възможност в началото на месец септември", заяви президентът след среща с канцлера Себастиан Курц.

Снощи Курц обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия (АНП) и Партията на свободата след 18-месечно управление.

Канцлерът се срещна днес с президента Александър ван дер Белен, за да обсъдят как да се подходи към планираните нови избори.

Вчера Курц обяви, че неговата партия повече не може да работи с АПС, отбелязва ДПА.