Австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе от крайнодясната Партия на свободата съобщи днес, че подава оставка и ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер след като злепоставящо го видео бе публикувано от германски медии, предаде Ройтерс.

Щрахе заяви, че е предложил оставката си на канцлера Себастиан Курц по-рано днес, за да предотврати рухването на управляващата коалиция между консервативната Народна партия на Курц и Партията на свободата. Макар да настоява, че не е нарушил никакви закони и е станал "жертва на целенасочена политическа атака", която е използвала незаконни средства, Щрахе признава, че е замесен в "изключително конфузна, пиянска афера".

Щрахе настоя, че е станал "жертва на целенасочена политическа атака", която е използвала незаконни средства, но че напуска, за да избегне по-нататъшни щети за правителството.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява управляващата дясна коалиция в страната, заяви, че изключва възможността да продължи да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе след разразилия се вчера политически скандал, свързан с минали деяния на Щрахе.

Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", публикуваха видеозапис, направен тайно през юли 2017 г., - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството. В него се вижда и чува, как лидерът на АПС обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Жената на записа иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия, а Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация. Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag). "Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел". Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - "Кронен цайтунг" - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания. Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: "Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката."

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство. Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии.

В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел".

Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, постави под натиск управляващата коалиция, и опозицията веднага поиска оставката на Щрахе. Отзвукът от скандала е толкова голям в страната, че коалиционното правителство е на прага да рухне, отбеляза Ройтерс.

По-рано Сметната палата на Австрия поиска Австрийската партия на свободата да изясни изявленията на своя председател във видеозаписа. Главната прокуратура на Австрия също започна проверка на информацията за тайното финансиране на партията от чужбина в замяна на обещания за достъп до правителствени договори, съобщиха от Министерството на конституцията, реформите, свободната конкуренция и правосъдието.