Австрийският канцлер Себастиан Курц отхвърли на пресконференция днес идеята за ново продължаване на крайния срок за Брекзит, предаде ДПА.

"От гледна точка на днешния ден няма абсолютно никаква причина за продължаване, защото хаосът във Великобритания не се е променил. Няма план Б, който да може да получи подкрепата на мнозинство в долната камара на британския парламент", каза Курц на пресконференция след редовното седмично заседание на кабинета.

"Да стискаме палци на Тереза Мей за усилията й, да се надяваме, че тя е в състояние да убеди членовете на долната камара на парламента, а може би и да намери начин все пак да избегне твърд Брекзит", добави той.

Вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че ще иска още една отсрочка за излизането, за да може да постигне споразумение за Брекзит с лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Целта на този гамбит е да се излезе от безизходицата около излизането от ЕС, която разгневи много хора в партията на премиера. Мей заяви, че иска ново кратко продължаване на срока след датата 12 април.

При положение че има договорено споразумение за излизането на Великобритания, което членовете на парламента в Лондон отхвърлиха три пъти, опциите пред Брюксел в момента са ограничени, каза Курц.

Той и други европейски лидери нееднократно са заявявали, че всякакво продължаване на срока би трябвало да е по ясно дефинирана причина, а не само за да се печели време.

"Стигнахме до ситуация, в която самият ЕС няма много какво да направи. Топката е в полето на долната камара на британския парламент", добави Курц.