Република Северна Македония е името, за което се договориха двамата премиери, а договорът между двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас ще подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии.

Медиите написаха: "Днес скопският проблем приключи", "Северна Македония е договореното име".

Според кореспондента на МИА в Атина, след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии.

По отношение на подписването на договора, поради препълнената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция коментират, че по време на уикенда, вероятно в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа, на територията на Гърция и да официализират това, което днес ще договорят по телефона.

"Вчера имахме наистина качествен напредък в разговорите. Надявам се, че днес ще можем да съобщим нещо хубаво на обществеността. Казах, че съм оптимист и че е възможно да се постигне споразумение, но днес имаме още един съществен разговор, според мен много важен. Надявам се, че ще обсъдим всички аспекти, за да изпълним очакванията на двете страни", заяви Заев в отговор на журналистически въпрос.

"Ако днес се случи, дай Боже, ние веднага ще съобщим за това с всички подробности", добави още той.

Във връзка с имената, които се споменават в публичното пространство като възможно решение, македонският премиер посочи, че обществеността ще бъде запозната с всички детайли веднага щом бъде постигнато споразумение.

"Северна, Горна, Нова, Вардарска, много имена бяха сред опциите. Аз бих почакал докрай, защото наистина все още нямаме споразумение. Надявам се, че много скоро ще имаме. И щом го имаме, ще съобщим веднага всички детайли от споразумението", посочи Заев.