Нападателят от Коледния базар в Страсбург, назован тази нощ от властите като Шериф Ш., може да е избягал в Германия. Това съобщи пред радио Франс ентер френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес.

Продължава издирването му. Засега мотивите на стрелеца остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди. В хода на издирвателната операция са задържани петима души.

След стрелбата на Коледния базар нападателят на два пъти е влязъл в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал куршум.

Шериф е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на града, пише в. "Паризиен".

Той е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка.

Напоследък е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани.

При претърсването на дома на Шериф Ш. вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за Шериф Ш. от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф С. е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал.

Според "Паризиен" младият мъж е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург.