Руски бомбардировачи нанасят удари по жилищни райони и позиции на опозиционни сили в провинция Идлиб, Сирия. Това съобщи агенция "Анадол", като се позова на източници от самата провинция. Все още няма сведения дали правителствените части, струпани в района, са предприели сухоземна операция.

Бомбардировките са обхванали не само Идлиб, но и северната част на провинция Хама. Руските самолети са ударили районите Джисир аш-Сугур, Бисенкул, Гани, Инеб и Сирмания в западната част на Идлиб.

Според данните, три изтребители на руските ВВС са изстреляли повече от 20 ракети по цели в тези райони. Бомбардировката продължава, данни за ранени и убити все още не са постъпили.

Говорителят на опозиционния Фронт за национално спасение Наджи Мустафа потвърди, че ударите по въздуха и артилерийският обстрел от правителствените сили са поразили седем села в Идлиб и две села в равнината Габ в провинция Хама. По-голямата част от провинция Идлиб е под контрола на групировката "Хаят Тахрир аш Шам" (Организация за освобождението на Левант) - ислямистки съюз, оглавяван от свързана с Ал Каида група.

Миналата седмица специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че присъствието на 10 хиляди свързани с Ал Каида бойци в Идлиб не оправдава нападенията, защото ще бъде заплашен животът на 2,9 милиона цивилни в провинцията.

През последните три години хиляди бунтовници и техните семейства бяха евакуирани от други части на Сирия в провинция Идлиб съгласно споразумения с правителството. В замяна на евакуацията бунтовниците прекратиха съпротивата в контролираните от тях територии.

Сирийският президент Башар ал Асад се е зарекъл неговата армия с руска и иранска помощ да превземе цялата територия на Сирия. Откакто Русия през 2015 г. се включи в гражданската война на страната на Асад бунтовниците преминаха в отстъпление, припомнят агенциите.

По-рано днес Доналд Тръмп предупреди в Туитър Сирия, Иран и Русия да не атакуват провинцията заради очакваните многобройни жертви и бежанци. Предполагаше се, че силите на Башар Асад няма да тръгнат в атака до срещата в петък на лидерите на Русия, Турция и Иран, но явно плановете са се променили.