Световните лидери и компании трябва да бъдат честни за обхвата на климатичната криза. Това заявиха днес във Виена екоактивистите Арнолд Шварценегер и Грета Тунберг, цитирани от ДПА и БТА.

Звездата от екшън филмите и бивш губернатор на Калифорния покани младата шведска активистка на днешната международна конференция за климата в Австрия - събитие, обединяващо в мрежа градове и региони по света, предприели свои инициативи за опазване на климата.

Снимка: Официален профил във Facebook/Greta Thunberg

"Докато вие лидерите се държите сякаш всичко е наред и сякаш държите нещата под контрол, то ние обикновените хора няма да осъзнаем спешността на ситуацията", каза Тунберг, която постави началото на световното движение на училищни стачки заради климата.

"Ние младите хора се пробуждаме и обещаваме, че няма да позволим повече да ви се разминава", добави тя.

Антониу Гутериш, Грета Тунберг, президентът на Австрия Александър Ван дер Белен и Арнолд Шварценегер

Снимка: AP/БТА

Шварценегер призова скептиците по темата за климатичните промени, компаниите, използващи изкопаеми горива, и автомобилните производители да приемат реалността на глобалното затопляне.

"В крайна сметка истината ще застигне и вас", каза роденият в Австрия актьор и политик.

Той даде като пример германския производител на коли "Фолксваген", който е използвал софтуер за заобикаляне на изискванията за вредните емисии.

"Накрая, казвам ви, обещавам ви, че някои хора ще отидат в затвора за лъжите си", добави Шварценегер.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък призова правителствата да разширят и изпълнят националните си планове за намаляване на вредните емисии, за да покрият изискванията на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

"Отделните страни трябва също да спрат да субсидират изкопаемите горива. Правим по-малко дори от това, за което вече знаем, че няма да бъде достатъчно", заяви той.