Лидерът на опозицията в Армения, депутатът Никол Пашинян заяви на митинг в центъра на Ереван, че в сряда ще продължат преговорите за мирна смяна на властта с и.д. прремиера Кареном Карапетян, предаде ТАСС.

"В сряда в 10,00 ч. ще продължим преговорите за мирна смяна на властта с Кареном Карапетян. Мисля, че след оставката на премиера Саркисян властта разбира, че нашите действия ще продължат така, както бяхме обявили. Ние ще постигнем предсрочни парламентарни избори", каза Пашинян.

Пашинян заяви, че "революцията, която е победила, не е свързана със световни геополитически центрове".

"Искам още веднъж да уверя всички, че нашата "кадифена революция" има чисто арменски корени. Недейте да свързвате нашите действия с геополитически центрове на света. Този процес е ясен за всички. Днес говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза, че арменският народ е велик народ. Нас ни разбират навсякъде", заяви депутатът, цитиран от кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

"След революцията не се каним да отмъщаваме", добави той. "Бъдете спокойни, няма да има никаква вендета, не е нужно да стягате куфарите", каза Никол Пашинян.

Президентът на Армения Армен Саркисян прие оставката на правителството. Съответният указ на държавния глава беше подписан тази вечер и качен на сайта на президента.

По-рано днес премиерът Серж Саркисян под натиска на опозицията подаде оставка. Изпълняващ длъжността стана първият вицепремиер Карапетян.

Съгласно закона, членовете на кабинета продължават да изпълняват задълженията си до назначаването на нови министри. Правителството, което подаде оставка, просъществува най-кратко време за цялата история на Армения. Премиерството на Саркисян продължи непълна седмица. На 9 април той завърши 10-годишното си пребиваване на президентския пост, а на 17 април беше избран от парламента и с указ на президента назначен за премиер.

След назначаването на премиер започна сформирането на новото правителство, което приключи едва тази вечер. По това време обаче премиерът Саркисян вече беше подал оставка под натиска на протестното движение, организирано от опозицията. Всичко стана толоква бързо, че членовете на кабинета не успяха дори да положат клетвата, предвидена за тях от новата редакция на конституцията.

"Кандидатурата на новия премиер трябва да бъде издигната от фракциите в парламента в срок от една седмица. Гласуването в парламента ще стане на следващия ден, 2 май", - съобщиха за ТАСС в апарата на Националното събрание.