Премиерът на Армения Серж Саркисян е подал оставка, съобщи сайтът "Лента", като се позова на свой източник в Ереван.

"Никол Пашинян, който поведе протестите беше прав. Аз сгреших. създалата се ситуация има няколко решения, но аз няма да съм част от нито едно от тях. Подавам оставка от поста премиер, като с това изпълнявам искането на опозицията. Нека в страната ни има мир", казва пред Интерфакс Саркисян.

Саркисян беше президент на Армения в продължение на десетилетие, а тази година достигна предела на своите мандати. Той беше обвинен, че се вкопчва във властта, след като парламентът го избра за министър-председател.

Преди Саркисян да стане премиер, беше направено изменение на конституцията за засилване на министър-председателските правомощия. С конституционните промени президентският пост придоби предимно церемониален характер.

Близо 15 000 души се събраха на протест в Ереван миналата седмица, когато Саркисян пое премиерския пост. Около 40 000 протестираха в събота. Близо 300 демонстранти бяха задържани вчера, когато беше десетият ден на протестите.

Днес към протестиращите срещу назначаването на Саркисян за премиер за първи път се присъединиха и военни.

Основното искане на опозицията бе дългогодишния президент на страната, станал премиер, да се оттегли от поста премиер.

Първият вицепремиер на Армения Карен Карапетян (доскоро премиер) ще изпълнява длъжността министър-председател след оставката на Серж Саркисян. Това бе обявено тази вечер в края на извънредно заседание на кабинета на министрите, ръководено от Карапетян, се казва в изявление на правителствената пресслужба, цитирано от ТАСС.