Министерството на външните работи на Армения извика за консултации своя посланик в Израел във връзка с доставки на израелско оръжие за Азербайджан. Това заяви днес на брифинг говорителката на външнополитическото ведомство Анна Нагдалян, цитирана от ТАСС.

"Разбира се, фактът, че Израел доставя оръжие на Азербайджан, е неприемлив за нас. Армения многократно е информирала Израел за това с дипломатически методи. Позволете ми да подчертая, че този факт е особено неприемлив, когато Азербайджан, с помощта на Турция, извършва мащабна военна агресия срещу Армения и Арцах (историческото арменско име на Нагорни Карабах). Въз основа на тази ситуация външното министерство взе решение да извика арменския посланик в Израел за консултации", каза тя.

Азербайджан признава, че използва произведени от Израел оръжия в конфликта с етническите арменски въоръжени сили за Нагорни Карабах. Хикмат Хаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев, каза вчера в интервю за израелска медия, че страната му има един от най-добрите флотове с безпилотни летателни машини в региона. Той каза, че Азербайджан разполага с израелски дронове, "които са се оказали много ефикасни", предаде Ройтерс.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира Израел е доставил на Азербайджан оръжия на стойност 825 милиона долара в периода 2006-2019 година. Това включва дронове, противотанкови ракети и ракетни системи земя-въздух.